Trucizny, które zmieniły świat
Na poniedziałkowej prelekcji pojawiła się Mariola Saternus z Politechniki Śląskiej, która wygłosiła wykład zatytułowany „Trucizny, które zmieniły świat”. Słuchacze mogli dowiedzieć się między innymi, czym są trucizny oraz w jaki sposób zabijano przy ich zastosowaniu już od starożytności. Dodatkowo pojawiło się wiele ciekawostek, dotyczących innowacyjnych rozwiązań wprowadzonych przez trucicieli – mówi się, że Lukrecja Borgia opracowała truciznę, która nazywa się Cantarella, która miała za zadanie działać z opóźnieniem. Przykładowo, przychodzimy na kolację, przynosimy wino i czekoladki. Udajemy, że spożywamy i wychodzimy. Osoba, która zjadła czekoladki, umiera dopiero następnego dnia. Od tego czasu odwiedziło ją jeszcze kilka osób i jadła dwa posiłki, więc jesteśmy poza podejrzeniami – tłumaczyła prowadząca.
Jak się okazuje, trucizny były bardzo popularnym sposobem dokonywania morderstw już od starożytności. Od popularnych, takich jak cykuta, czy mandragora aż po zdecydowanie bardziej wyszukane, czyli chociażby opracowana przez rodzinę Borgiów, Cantarella. Prawo w różny sposób regulowało przewinienia trucicieli. Karą mogło być wygnanie lub nawet śmierć. Co ciekawe, pierwszy podręcznik toksykologiczny został wydany dopiero w XIX wieku, w związku z czym przez wiele wieków problem nie był opracowany w sposób akademicki.
JŚ
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.