Miyszani owiec w Istebnej
15.05.2006 0:00
W niedzielę 14 maja w Istebnej Stecówka odbyło się tradycyjne "Miyszani owiec". Jest to impreza cykliczna, nawiązująca do tradycji pasterstwa, która kiedyś była podstawą bytu w Beskidach.
Owce zostały wyprowadzone na beskidzkie polany. Tu spędzą czas do nadejścia zimy. Znakomite produkty wytwarzane z owczego mleka mozna zakupić w bacówce Piotra Kohuta w Koniakowie...
![](http://ox.pl/files/tidings/miyszani4.jpg)
Prowadzenie owiec rozpoczęto z Koniakowa - prowadził je Piotr Kohut. Przed wyprowadzeniem błogosławieństwa udzielił ks. Jerzy Kiera.
Owce były prowadzone z Koniakowa do Istebnej Stecówka
Po przybyciu na Stecówkę owce zostały wprowadzone do koszora, który później został okadzony i poświęcony. Po modlitwie odbyła się ceremonia "kludzynio" owiec we wspólnym kręgu...
![](files/tidings/miszani18.jpg)
Wspólne pamiątkowe zdjęcie
Henryk Kukuczka - gazda ze Stecówki uhonorowany Laską Wołoską
Zgodnie z obyczajem przyjętym przez Oddział Górali Śląskich - Laskę Wołoską otrzymał Henryk Kukuczka z Istebnej. Dołączył w ten sposób do grona swoich kolegów, którzy już wcześniej z rąk Teofila Wałacha laską taką otrzymali.
Henryk Kukuczka należy do grona nielicznych juz sałaszników beskidzkich, którzy kultywują tradycyjny wypas owiec. W swojej kolibie na Stecówce wytwarza bunc i inne produkty owczarskie. Dzięki Jego gościnności w tym roku, po raz trzeci odbyło się miyszani owiec, prastary zwyczaj pasterzy karpackich rozpoczynajacy wypas owiec na górskich polanach.
Foto: J. Michałek
Owce zostały wyprowadzone na beskidzkie polany. Tu spędzą czas do nadejścia zimy. Znakomite produkty wytwarzane z owczego mleka mozna zakupić w bacówce Piotra Kohuta w Koniakowie...
![](files/tidings/miyszani1.jpg)
![](files/tidings/miyszani2.jpg)
![](files/tidings/miyszani3.jpg)
![](http://ox.pl/files/tidings/miyszani4.jpg)
Prowadzenie owiec rozpoczęto z Koniakowa - prowadził je Piotr Kohut. Przed wyprowadzeniem błogosławieństwa udzielił ks. Jerzy Kiera.
![](files/tidings/miyszani5.jpg)
![](files/tidings/miyszani6.jpg)
![](files/tidings/miyszani7.jpg)
![](files/tidings/miyszani9.jpg)
![](files/tidings/miyszani10.jpg)
Owce były prowadzone z Koniakowa do Istebnej Stecówka
![](files/tidings/miyszanie11.jpg)
![](files/tidings/miyszani12.jpg)
![](files/tidings/miyszani13.jpg)
![](files/tidings/miyszani14.jpg)
![](files/tidings/miyszani15.jpg)
![](files/tidings/miyszani16.jpg)
Po przybyciu na Stecówkę owce zostały wprowadzone do koszora, który później został okadzony i poświęcony. Po modlitwie odbyła się ceremonia "kludzynio" owiec we wspólnym kręgu...
![](files/tidings/miszani18.jpg)
Wspólne pamiątkowe zdjęcie
Henryk Kukuczka - gazda ze Stecówki uhonorowany Laską Wołoską
Zgodnie z obyczajem przyjętym przez Oddział Górali Śląskich - Laskę Wołoską otrzymał Henryk Kukuczka z Istebnej. Dołączył w ten sposób do grona swoich kolegów, którzy już wcześniej z rąk Teofila Wałacha laską taką otrzymali.
Henryk Kukuczka należy do grona nielicznych juz sałaszników beskidzkich, którzy kultywują tradycyjny wypas owiec. W swojej kolibie na Stecówce wytwarza bunc i inne produkty owczarskie. Dzięki Jego gościnności w tym roku, po raz trzeci odbyło się miyszani owiec, prastary zwyczaj pasterzy karpackich rozpoczynajacy wypas owiec na górskich polanach.
![](http://ox.pl/files/tidings/miyszani177.jpg)
Foto: J. Michałek
Komentarze
0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów.
Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz
regulamin
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
![](/files/ox-news.png)
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: