Karp niejeden ma smak
Coraz częściej zrywamy z tradycją i na świątecznym stole stawiamy solę, pstrąga czy łososia. Cóż zawinił karp? Niestety, dla wielu z nas smakuje i pachnie szlamem. Wigilijna rybka nie straszna jednak tym, którzy wiedzą jak pozbyć się nieprzyjemnego posmaku. Sposobów jest kilka – niektórzy obtaczają rybę w cebuli, liściach laurowych i zielu angielskim i zostawiają w lodówce na dzień, lub dwa, inni twierdzą, że najskuteczniejsze jest zamoczenie w gorącej wodzie na kilka sekund, jeszcze inni proponują moczyć karpia w wodzie z octem.
Co dalej zrobić z rybką? Wybraliśmy kilka ciekawych przepisów, z którymi zdążysz przyrządzić karpia. Najpierw trzeba rybę wypatroszyć, pokroić w dzwonka, dokładnie umyć i osuszyć, a potem do dzieła!
Przepisy przewidziane są na 4-6 osób. Karp powinien ważyć od 1 do 1,5 kg. Zdaniem smakoszy to właśnie taka ryba ma najsmaczniejsze mięso.
Karp z nutką piernika
Składniki: 1 karp, 2 cebule, kostka margaryny, kawałek piernika, 1 jajko, sól, ziele angielskie, pieprz, goździki, ewent. przyprawa korzenna i cynamon.
Karpia natrzeć solą, następnie zakryć plastrami cebuli i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Po tym czasie, cebulę wyrzucić a karpia zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie. Piernik pokruszyć. Dzwonka karpia moczyć najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce z piernika. Tak przygotowane kawałki ryby, włożyć do naczynia żaroodpornego uprzednio wyłożonego cebulą. Dodać kawałki masła, kilka ziarenek ziela angielskiego i goździków. Doprawić pieprzem. Ewentualnie można posypać odrobiną cynamonu lub przyprawy korzennej. Piec w temp. 180 st. tak długo, aż skórka zbrązowieje i będzie chrupiąca (powinno to trwać ok 30-40 minut).
Karp orientalny
Składniki: 1 karp, 50 g natki pietruszki, 200 g migdałów, szafran, 50 g masła, papryka słodka, pieprz Cayenne, sól, ½ litra mleka, 20 g mąki.
Obtoczyć karpia w mące i obsmażyć na małej ilości oleju z obu stron. Dodać posiekaną pietruszkę i 50 g masła, potem zmielone migdały zmieszane z szafranem, paprykę i pieprz Cayenne. Całość zalać 500 ml mleka. Pozostawić na ogniu na minimum 10 minut.
Karp faszerowany
Składniki: 1 karp; składniki farszu: 200 g mielonego mięsa, 50 g bułki nasączonej mlekiem, 50 g ugotowanych i drobno pokrojonych pieczarek, 1 szalotka, ząbek czosnku, siekana natka pietruszki, sól, pieprz, 1 białko.
Wszystkie składniki farszu dokładnie zagnieść. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Oczyszczone dzwonka karpia napełnić przygotowanym farszem. Włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać kieliszkiem białego wina. Piec w piekarniku w temp. ok. 180 st. przez pół godziny. W czasie pieczenia chociaż raz polać utworzonym wywarem z wina.
Karp smażony tradycyjny
Składniki: karp, 3 cebule, mąka do obtoczenia, cytryna, olej do smażenia, pieprz, sól.
Gotowe dzwonka karpia włożyć do naczynia, a następnie posolić, dokładnie zakryć plastrami cebuli i wstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny (najlepiej zostawić karpia na całą noc). Po tym czasie cebulę wyrzucić. Dzwonki obtoczyć w mące i smażyć do zrumienienia na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z plastrami cytryny.
Karp z ziemniakami i masłem ziołowym
Składniki: karp, mąka do obtoczenia, marynata do ryb, 4 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, olej do smażenia, 500 g ziemniaków, świeży koper, bazylia, tymianek i pietruszka.*
Masło utrzeć z rozgniecionym czosnkiem, drobno posiekanymi ziołami oraz szczyptą soli. Schłodzić w lodówce. Dzwonka karpia obtoczyć obficie w mące zmieszanej z marynatą do ryb. Opanierowane dzwonka karpia smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu aż do zrumienienia. Ziemniaki pokroić na plasterki i smażyć na tym samym tłuszczu, co karpia. Tuż przed podaniem, na gotowej rybie ułożyć plastry masła. Ryba powinna być ciepła, tak by masło zdążyło się roztopić i stworzyć ziołową "pierzynkę".
*w ostateczności, jeśli nie mamy świeżych ziół, można je zastąpić suszonymi, ale efekt będzie mniej spektakularny.
Karp po prowansalsku
Składniki: 1 karp, 50 ml oleju, 2 ząbki czosnku, średniej wielkości cebula, kilka liści szałwii, cynamon, 250 g pomidorów bez skórki, sól, pieprz.
Posolić karpia i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać czosnek. Smażyć karpia tak długo, aż lekko zrumieni się z obu stron. Dorzuć kilka liści szałwii, bazylię, solę, pieprz i cynamon. Co kilka minut podlewać karpia niewielką ilością wody (kilka łyżek wystarczy). Jako ostatnie dodać pomidory. Smażyć jeszcze ok. 20 minut. Sos powinien być dość gęsty.
Redakcja OX życzy smacznego!
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
