Hokeista z Zebrzydowic był jednym z wyróżniających się biało-czerwonych

To był udany dzień dla reprezentantów Polski do lat 18, którzy rywalizują na Mistrzostwach Świata Dywizji IIA. Najpierw Brytyjczycy zagrali ''dla nas'', pokonując Litwinów, a później Polacy rozgromili Australijczyków.

Polacy byli zdecydowanymi faworytami w dzisiejszym (6 kwietnia) spotkaniu. Strzelanie, już w 2. minucie, rozpoczął Maciej Witan. Po nim, na listę strzelców wpisał się Kamil Wałęga, który pochodzi z Zebrzydowic. Biało-czerwoni zdobyli w pierwszej tercji najwięcej bramek, bo aż siedem. 

Polacy kontrolowali przebieg spotkania, o czym najlepiej świadczą liczby oddanych strzałów - 62:6 na korzyść naszych hokeistów. Nasi reprezentanci odnieśli przekonujące zwycięstwo, strzelając szesnaście goli i nie tracąc ani jednego. 

Wałęga, który był w tym meczu jedną z wyróżniających się postaci, w 38. minucie skompletował hat tricka. Dodatkowo, zawodnik JKH GKS Jastrzębie zanotował jeszcze trzy asysty. Na lodzie nie zabrakło także Konrada Gruszczyka, który także pochodzi z Zebrzydowic.

Litwini, którzy jako jedyni zdołali nas pokonać, ponieśli dzisiaj porażkę z Brytyjczykami i wszystko wskazuje na to, że naszym hokeistom uda się wywalczyć awans do Dywizji I B. Polacy muszą jutro (7 kwietnia) pokonać gospodarza imprezy, Estończyków.

Mistrzostwa Świata w hokeju na lodzie do lat 18, Dywizja II A:

Australia - Polska 0:16 (0:7, 0:5, 0:4)

2. Witan, 5. Wałęga, 8. Witan, 13. Wałęga, 17. Prokurat, 19. Lewandowski, 20. Sołtys, 24. Smal (asysta Wałęgi) 25. Lewandowski, 36. Witan, 38. Wałęga, 39. Gruźla, 43. Tyczyński, 48. Smal (asysta Wałęgi), 57. Smal, 60. Smal (asysta Wałęga)


Andrzej Poncza

źródło:
dodał: AP

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
kontakt z redakcją