Czas skludzić owce z hali
W Beskidach i całym paśmie Karpat prowadzony jest specyficzny sposób prowadzenia gospodarki sałaszniczej. Polega na łączeniu owiec od kilkudziesięciu właścicieli – gazdów – w jedno wielkie stado na okres letni, podczas którego baca wraz z juhasami sprawuje nad nimi opiekę. - Owce przebywają na halach od maja do połowy października, później są oddawane gazdom na czas zimowych wykotów.bWypas prowadzony jest na wysokogórskich halach lub bliżej na terenach wypasowych należących często nawet do kilkuset właścicieli – nie ma jednak konieczności ogradzania terenu – dzięki temu owce wybierają najlepsze zioła i trawy, a ich mleko osiąga wysoką jakość – podaje Piotr Kohut, koniakowski Baca z Centrum Pasterskiego w Koniakowie.
Taki sposób organizacji wypasu funkcjonował w Karpatach zawsze – i tak też jest dzisiaj – Bacowie co roku zbierają owce od gazdów, a w czasie letniego wypasu dbają nie tylko o to by pozyskać mleko na sery, ale odgrywają również ogromną rolę w zachowaniu dziedzictwa kulturowego lokalnych społeczności poprzez pielęgnowanie tradycji oraz zwyczajów pasterskich. Co więcej – okazało się, że owce to najlepsze „ekologiczne kosiarki” – pomagają nam w zachowaniu bioróżnorodności terenów górskich – to dzięki nim możemy podziwiać piękne zielone krajobrazy Beskidów. Przy okazji warto też dodać, że dzięki specyficznej budowie racic owce są niezastąpione w przenoszeniu i rozsadzaniu cennych przyrodniczo ziół i roślin – dodaje Piotr Kohut.
Owce mają szczególne znaczenie w Beskidach. Od kilku lat rytm hali pasterskich doceniają także instytucje kultury czy turystyki, a tradycyjne obrzędy pasterskie podziwiają tłumy zaciekawionych widzów. Taki właśnie pasterski czas, szykuje się także w najbliższy weekend.
Wiśle w sobotę i niedzielę o pasterstwie będzie mowa w Centrum Edukacji Ekologicznej, które mieści się przy ul. Wyzwolenia 67. W sobotę zaplanowano wykład: „Kto mo owce ten mo co chce” początek o godz. 11.00. Z kolei w niedzielę zaplanowano otwarte warsztaty dla dzieci -”Wełna, drewno roślina” , których tematem przewodnim będzie wpływ pasterstwa na środowisko naturalne. Początek w niedzielę 2 października o godz. 14.00.
Z kolei Bacówka na Stecówce zaprasza na Rozsod Owiec, który rozpocznie się 2 października Mszą Świętą w Kościele Matki Bożej Fatimskiej. Następnie na Stecówce odbędzie się tradycyjny Rozsod Owiec w samo południe. Organizatorzy zapewniają występ kapeli góralskiej i pasterski poczęstunek.
KOD
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.