Zalało? Nie pij wody ze studni! Trzeba ją uzdatnić!
Wczoraj (16.09.2024) do mieszkańców terenów objętych klęską żywiołową, w tym do mieszkańców powiatu cieszyńskiego, na skrzynki SMS trafił komunikat Alert RCB: „ Uwaga! Kontakt z woda powodziową może zagrażać zdrowiu ludzi i zwierząt. Nie jedź żywności, która miała kontakt z wodą – wyrzuć ją bez względu na stan opakowania”. Wielka woda niesie bowiem – prócz siły niszczycielskiego żywiołu – wiele zagrożeń niewidocznych gołym okiem – bakterie, grzyby, pleśń. Kontakt z nią może być szkodliwy. Należy o tym pamiętać również w przypadku studni. Jeśli korzystasz z własnej studni i zalała Cię powódź – koniecznie czytaj dalej.
Komunikat Powiatowego Inspektora Sanitarnego
W związku z aktualnie panującą trudną sytuacją meteorologiczną oraz hydrologiczną, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Cieszynie, mając na uwadze dane przekazane przez przedsiębiorców wodociągowych informuje, iż na terenie powiatu cieszyńskiego nie odnotowano istotnych zakłóceń w dostarczaniu wody dystrybuowanej przez przedsiębiorstwa wodociągowe (za wyjątkiem wody dostarczanej w Ustroniu w dzielnicy Poniwiec, o czym PPIS w Cieszynie informował w Komunikacie nr 5 z dnia 16.09.2024 r.).
Zachować ostrożność
Zaleca się mieszkańcom powiatu cieszyńskiego, zachowanie szczególnej ostrożności korzystając z wody przeznaczonej do spożycia pochodzącej z ujęć zlokalizowanych na terenie powiatu.
Uzdatnianie wody ze studni
W przypadku wody z zalanych prywatnych studni, należy pamiętać, że nie nadaje się ona do spożycia. Po ustąpieniu powodzi konieczne będzie przeprowadzenie dezynfekcji studni oraz wykonanie badania wody.
Procedura odkażania wody z przydomowych studni
Przed przystąpieniem do dezynfekcji należy zmierzyć za pomocą tyczki lub ciężarka na sznurku głębokość wody w studni. Na każdy metr głębokości wody odmierza się ilość środka dezynfekującego wg. zasad podanych w poniższej tabelce:
Średnica studni [cm] |
Potrzebna ilość wapna chlorowanego na każdy metr głębokości wody |
Ilość monochloraminy na każdy metr głębokości wody |
80 |
150g – 1 szklanka |
165g |
90 |
200g – 1 szklanka i ćwierć |
220g |
100 |
250g – półtorej szklanki |
270g |
120 |
350g – 2 szklanki i ćwierć |
380g |
Aby prawidłowo przeprowadzić dezynfekcję, należy:
Rozmieszać w wiadrze z niewielką ilością wody odmierzoną wg. tabeli ilość środka dezynfekcyjnego, dopełnić wiadro wodą, zamieszać, po czym całą zawartość wlać do studni.
Wodę w studni zamieszać tyczką lub poprzez nabieranie wiadrem czerpalnym wody i wlewanie jej z powrotem.
Po 24 godzinach wybierać wodę, aż do zaniku zapachu chloru.
UWAGA: Środki dezynfekcyjne należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu w naczyniu drewnianym lub szklanym.
W przypadku stosowania innych środków dezynfekujących dawkę należy obliczyć zgodnie z zaleceniami producenta.
NG/mat.pras.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.