Tradycyjne Rarytasy - wrześniowe spotkania w ARTadresie
29.09.2007 0:00
We wrześniu w ARTadresie zorganizowano cykl spotkań pt. TRADYCYJNE RARYTASY, który miał na celu prezentację lokalnych produktów regionalnych.
Pierwsze spotkanie odbyło się 12 września br., a licznie przybyli goście mogli dowiedzieć się o tradycjach piernikarskich w naszym mieście i specjalnych formach na pierniki, o których opowiedział Robert Orawski – Prezes Towarzystwa Miłośników Skoczowa i dyrektor Miejskiego Domu Kultury. Była także okazja skosztowania wypieków przygotowanych przez piekarnię ASTRIA z Pierśća, a Roman Korwin przybliżył obecną technologię ich produkcji.
Druga część spotkania poświęcona była „Tatarczówce skoczowskiej”. O tym jak doszło do jej powstania opowiedzieli Jerzy Malik - ówczesny burmistrz Skoczowa oraz Robert Orawski, przybliżając niekiedy w humorystycznej formie wspomnienia związane z przekształceniem pomysłu w konkretny produkt.
W lipcu 2006 r. Towarzystwo Miłośników Skoczowa poprosiło o pomoc w popularyzowaniu tego wyjątkowego produktu regionalnego firmę TOORANK POLSKA S.A. z Jasienicy. Wtedy też zaczęły się, wspólne z tą firmą, w oparciu o tradycję, materiały źródłowe i przekazy ustne, badania nad jego pochodzeniem, smakiem i właściwościami leczniczymi. W ten oto sposób, pierwsze egzemplarze „tatarczówki”, pojawiły się w sprzedaży przed tegoroczną Wielkanocą. Jest to wzorowy przykład, jak wiele dla polskiej kultury może zrobić rodzimy biznes współpracujący z prężnie działającą organizacją pozarządową.
Przedstawiciele firmy „Toorank” z Jasienicy producenta „tatarczówki” Ewa Danel i Paweł Kolonko opowiedzieli o tym, jakim obecnie zainteresowaniem cieszy się ten produkt oraz zaprosili zebranych do jego skosztowania.
Natomiast 19 września br. Halina Siąkała z piekarni przy ul. Ustrońskiej w Skoczowie, opowiedziała o historii i tajnikach piekarnictwa. Miłą niespodzianka była degustacja różnych rodzajów chleba i rogalików. Sporym zainteresowaniem cieszył się przede wszystkim chleb żytni i razowy, na temat których rozgorzała zaciekła dyskusja.
Ostatnie, wrześniowe spotkanie miało miejsce 26 września i poświęcone było prezentacji zdrowej żywności o cieszyńskim smaku. Smakowitości i wiele cennych informacji na temat korzyści wprowadzania sporych ilości warzyw do codziennej diety zaprezentowały Iwona Deperas oraz Lidia Jantos, które przygotowały też szereg smakowitych potraw do degustacji.
Ewa Bojda,
Biuro Promocji i Informacji
Zapraszamy na kolejne spotkania i degustacje
W następnym miesiącu zapraszamy na nowy środowy cykl spotkań pt.: „SŁODKI PAŹDZIERNIK” – swoje wyroby prezentować będą skoczowskie cukiernie.
Wszystkie spotkania odbywają się w środy
o godz. 17:00 w ARTadresie
(szczegółowe informacje można uzyskać pod nr tel. 033/858 50 23)
Pierwsze spotkanie odbyło się 12 września br., a licznie przybyli goście mogli dowiedzieć się o tradycjach piernikarskich w naszym mieście i specjalnych formach na pierniki, o których opowiedział Robert Orawski – Prezes Towarzystwa Miłośników Skoczowa i dyrektor Miejskiego Domu Kultury. Była także okazja skosztowania wypieków przygotowanych przez piekarnię ASTRIA z Pierśća, a Roman Korwin przybliżył obecną technologię ich produkcji.
Druga część spotkania poświęcona była „Tatarczówce skoczowskiej”. O tym jak doszło do jej powstania opowiedzieli Jerzy Malik - ówczesny burmistrz Skoczowa oraz Robert Orawski, przybliżając niekiedy w humorystycznej formie wspomnienia związane z przekształceniem pomysłu w konkretny produkt.
W lipcu 2006 r. Towarzystwo Miłośników Skoczowa poprosiło o pomoc w popularyzowaniu tego wyjątkowego produktu regionalnego firmę TOORANK POLSKA S.A. z Jasienicy. Wtedy też zaczęły się, wspólne z tą firmą, w oparciu o tradycję, materiały źródłowe i przekazy ustne, badania nad jego pochodzeniem, smakiem i właściwościami leczniczymi. W ten oto sposób, pierwsze egzemplarze „tatarczówki”, pojawiły się w sprzedaży przed tegoroczną Wielkanocą. Jest to wzorowy przykład, jak wiele dla polskiej kultury może zrobić rodzimy biznes współpracujący z prężnie działającą organizacją pozarządową.
Przedstawiciele firmy „Toorank” z Jasienicy producenta „tatarczówki” Ewa Danel i Paweł Kolonko opowiedzieli o tym, jakim obecnie zainteresowaniem cieszy się ten produkt oraz zaprosili zebranych do jego skosztowania.
Natomiast 19 września br. Halina Siąkała z piekarni przy ul. Ustrońskiej w Skoczowie, opowiedziała o historii i tajnikach piekarnictwa. Miłą niespodzianka była degustacja różnych rodzajów chleba i rogalików. Sporym zainteresowaniem cieszył się przede wszystkim chleb żytni i razowy, na temat których rozgorzała zaciekła dyskusja.
Ostatnie, wrześniowe spotkanie miało miejsce 26 września i poświęcone było prezentacji zdrowej żywności o cieszyńskim smaku. Smakowitości i wiele cennych informacji na temat korzyści wprowadzania sporych ilości warzyw do codziennej diety zaprezentowały Iwona Deperas oraz Lidia Jantos, które przygotowały też szereg smakowitych potraw do degustacji.
Ewa Bojda,
Biuro Promocji i Informacji
Zapraszamy na kolejne spotkania i degustacje
W następnym miesiącu zapraszamy na nowy środowy cykl spotkań pt.: „SŁODKI PAŹDZIERNIK” – swoje wyroby prezentować będą skoczowskie cukiernie.
Wszystkie spotkania odbywają się w środy
o godz. 17:00 w ARTadresie
(szczegółowe informacje można uzyskać pod nr tel. 033/858 50 23)
Komentarze
0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów.
Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz
regulamin
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.

To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: