Podbij serca konkursowego jury
Wielkimi krokami zbliża się szósta już edycja konkursu na cieszyńskie ciasteczka. To znak, że pora na przejrzenie skrzętnie zbieranych przepisów i opracowanie szczegółów. Bo na sukces ciasteczek składa się nie tylko smak, zgodność z tradycją, staranność wykonania ale również sposób podania i estetyka.
Słodkie śnieżynki, koniczynki, zozworki, podkówki z orzechami, orzeszki składane, kruche gwiazdki, rogaliki waniliowo-orzechowe, bezowe całuski, kokoski, bawole oczka, ule z masą kokosową, marcepanowe jabłuszka, grzybki, talarki z jabłek, kawusie, chrupki migdałowe, kuleczki z płatków owsianych, kasztanki, kulki z migdałem...- podobno istnieje blisko 120 rodzajów cieszyńskich ciasteczek, ale tak naprawdę, kto to wie - być może jest ich dużo, dużo więcej, bo przecież ile gospodyń tyle "wyczarowanych" wspaniałości.
- Nie wiadomo, kto i kiedy wpadł na pomysł pieczenia wielu rodzajów drobnych ciasteczek i podawania ich jako słodkiej mieszanki. Wiadomo jednak, że w najstarszej polskiej książce kucharskiej "Compedium ferculorum" z XVII wieku znalazł się opis makaroników z migdałów, cukru i piany z białek... Początkowo przepisy przekazywane były ustnie z pokolenia na pokolenie. Najstarsze kobiety w rodzinie, darzone ogromnym szacunkiem, uczyły swoje córki, synowe i wnuczki, jak przygotowywać drobne słodkości. Najdawniejsze receptury przetrwały tylko dzięki domownikom, którzy przechowywali w pamięci niepowtarzalny smak i kształt wypieków... - pisze Dorota Mendrek na stronach książki "Cieszyńskie ciasteczka", wydanej przez Śląski Zamek Sztuki i Przedsiębiorczości w Cieszynie.
Wspaniałe kształty, finezyjne zdobienia, precyzja, doskonały smak... w sam raz na jeden kęs... Stanowią rarytas dla osób, które kochają słodkości i dla tych, którzy cenią sobie unikatowość i niepowtarzalność wykonania. Niezaprzeczalnie te małe cuda są prawdziwą ozdobą naszych stołów. Do udziału w tegorocznym konkursie na cieszyńskie ciasteczka zachęca Zamek Cieszyn, organizator słodkich zmagań. Już dzisiaj wiadomo, że łatwo nie będzie i "domowi artyści-cukiernicy" będą musieli się nie lada natrudzić, by podbić serca konkursowego jury, a poziom prezentowanych słodkości z roku na rok rośnie.
- Jedno małe ciasteczko może mieć wiele smaków... bo ile gospodyń tyle sposobów na jego przygotowanie – mówi Helena Pękała z Cieszyna, która drobne słodkości wypieka na każde święta już od trzydziestu lat – Miłością do pieczenia zaraziła mnie mama, to z nią od małego dziecka spędzałam całe godziny przed świętami mieszając, wykrawając, ubijając, zdobiąc...Które smakują mi najbardziej? Hmm... wszystkie, jestem wyjątkowym łasuchem. Mąż natomiast kocha te w kształcie orzeszków, może dlatego, że do masy dodaję sporą dawkę rumu. To oczywiście wersja nie dla dzieci (śmiech).
Przygotowanie cieszyńskich ciasteczek to bardzo czasochłonne zajęcie. Wiedzą o tym wszystkie gospodynie, które maja do czynienia z wypiekaniem i dekorowaniem słodkości, ale nie tylko. Piąta edycja konkursu udowodniła, że w pieczeniu sprawdzają się również panowie. Dowodem na to mogą być chociażby ciasteczka na piwie upieczone przez Krzysztofa Młynarskiego.
Najważniejsze jednak w tym wszystkim jest... rodzinne pieczenie. - To doskonała zabawa, okazja do wspólnego przeżywania wielkich wydarzeń i pogłębiania więzi rodzinnych... - akcentuje w książce, która skrywa ponad 40 przepisów D. Mendrek.
- Zwycięzców VI Konkursu na cieszyńskie ciasteczka poznamy 16 grudnia podczas spotkania "Zaprojektuj Święta". Na kulinarnych mistrzów czekają atrakcyjne nagrody -informują organizatorzy słodkiego konkursu - Chętnych do udziału prosimy o zgłaszanie się w Informacji Turystycznej Zamku Cieszyn do 13 grudnia (tel. 33 851 08 21 w.14 lub mail:info@zamekcieszyn.pl).
To jednak nie jedyny taki słodki konkurs. Również Stowarzyszenie LGD “Cieszyńska Kraina” zachęca do udziału w konkursie na “Ciasteczko Cieszyńskiej Krainy”. Jeśli jesteś z Gminy Brenna, Chybie, Dębowiec, Hażlach, Goleszów, Skoczów, Strumień, Zebrzydowice – chwytaj za wałek i pochwal się swoimi słodkimi wypiekami. Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody. Słodkości można dostarczać codziennie od poniedziałku do piątku do 19.12.2012 w godz. 7.00-15.30 do Stowarzyszenia Lokalnej Grupy Działania „Cieszyńska Kraina” (Skoczów, ul. Mickiewicza 9).
Barbara Stelmach-Kubaszczyk
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.