Groźny barszcz
Barszcz Sosnowskiego gatunek rośliny zielnej z rodziny selerowatych. Swoją nazwę zawdzięcza rosyjskiemu botanikowi, badaczowi flory Kaukazu, Dmitrijowi Iwanowiczowi Sosnowskiemu. Z początku w krajach bloku wschodniego uprawiano go jako roślinę pastewną, jednak ze względu na zagrożenie dla zdrowia szybko takie uprawy były porzucane, a sama roślina rozprzestrzeniła się samoistnie na dużym obszarze.
Spotkać można ją obecnie niemal w każdym zakątku Polski, również na Śląsku Cieszyńskim.
Mapę występowania Barszczu Sosnowskiego znajdziecie tutaj – można również do mapy dodać własne zgłoszenie.
Barszcz Sosnowskiego jest szkodliwy i niebezpieczny dla zdrowia i życia!
- zawiera toksyczne, silnie alergizujące substancje,
- olejki eteryczne w upalne dni unoszą się w powietrzu (dlatego najlepiej w ogóle nie przebywać w pobliżu skupisk tej rośliny),
- styczność z rośliną powoduje nudności, wymioty, bóle głowy, urazy oczu, parzenia skóry, podrażnienie błon śluzowych górnych dróg oddechowych.
Objawy oparzeń pojawiają się od ok. 30 minut do 2 godzin od kontaktu, w ciągu kolejnej doby nasilają się, pojawiają się zaczerwienienia skóry i pęcherze. Stan zapalny trwa około 3 dni, po tygodniu miejsca poparzone ciemnieją. Miejsca poparzone mogą pozostać ciemniejsze nawet kilka miesięcy, a wrażliwość na światło ultrafioletowe trwa nawet przez kilka lat. Czasami pozostają widoczne blizny, a w skrajnych przypadkach może dojść do martwicy oraz zmian nowotworowych.
Co robić, kiedy doszło do kontaktu z Barszczem?
- Umyć parzone miejsca wodą z mydłem, unikać słońca przez dwie doby i jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.
Zobacz na metody zwalczania Barszczu Sosnowskiego. Ulotka w pdf.
Zobacz, czym różni się Barszcz Zwyczajny od Barszczu Sosnowskiego ULOTKA
red.
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.