Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

By pączki nie wyszły bokiem...

Pączki tu, pączki tam... Na Śląsku Cieszyńskim zaprasza się na tradycyjnego krepla, czy choćby kreplika...W Tłusty Czwartek można oszaleć od ilości pokus tego tradycyjnego przysmaku. Niestety często w pączkach, zwłaszcza tych z ogromnych marketów, prócz tradycyjnej słodyczy, można znaleźć coś jeszcze...Jak się nie dać nabrać na przysłowiowy haczyk i jak zdrowo świętować ten słodki czas? Postanowiliśmy to sprawdzić.


Pączek, pączuś i jeszcze jeden... Jak tradycja to tradycja, jednak warto pamiętać, że nawet mały pączek ma znaczenie dla naszego organizmu.
Duże markety i niektóre sklepy kuszą nas ofertą  pulchnych, wyglądających na "świeże", pączków z ulubionymi dodatkami. Możemy wybierać i przebierać. Pytanie tylko, co możemy znaleźć w pączku o hitowej, niskiej cenie...Okazuje się, że wiele... O wiele za dużo...

Przeciętny skład pączków produkowanych na masową skalę może nas zaskoczyć - zamiast jajek, często znajdziemy masę jajeczną i  oleje utwardzane. Do tego emulgatory, substancje konserwujące, substancje zagęszczające, barwniki, aromaty, proszek kakaowy - udający czekoladę...Świeże pączki są również odsmażane, tak by wyglądały na "świeże", często po stokroć wykorzystuje się ten sam olej. Jak się nie dać oszukać?

O to zapytaliśmy mgr Natalię Suchy, dietetyka z cieszyńskiego gabinetu Projektu Zdrowie. - Jeśli podążasz za tradycją i co roku świętujesz Tłusty Czwartek, a jednocześnie jesteś na diecie lub po prostu dbasz o zdrowie na co dzień, nic nie stoi na przeszkodzie, by zjeść jednego pączka. Pamiętać jednak trzeba, by wybrać produkt dobrej jakości. Zamiast pączka z supermarketów, wybierz takiego dobrej jakości z lokalnej piekarni, bądź przygotuj je samodzielnie w domu. Jeśli ma to być zdrowsza i mniej kaloryczna wersja - zamienień cukier na słodzik, wybierz nadzienie z domowych przetworów, a zamiast smażyć na głębokim tłuszczu możesz upiec je w piekarniku – radzi dietetyk.

Nasz trop wiedzie nas więc do rodzimej kuchni, wszak tu kreplikowa tradycja kultywowana jest w wielu domach. Z pytaniem dotarliśmy do Koła Gospodyń Wiejskich w Strumieniu, a o przepis na dobry pączek zapytaliśmy Józefę Greń. - Do pączka trzeba dać duuuużo miłości. Kiedy nie robi się tego z sercem, nawet najlepszy przepis może nie wyjść – zdradza i dodaje – Najlepsze pączki to te z konfiturą różaną, powidłami lub twardą marmoladą. Te nasze tradycyjne. Dobrze jest pamiętać o temperaturze tłuszczu do smażenia – musi mieć 180 stopni. Warto do ciasta drożdżowego, dodać także łyżkę spirytusu lub octu by pączki nie „piły” tyle tłuszczu - radzi Józefa Greń.

A co jeśli na domowe wypieki nie mamy czasu? Warto wybrać cukiernie lokalne, te z dobrymi i często rodzinnymi tradycjami, gdzie produkcja pączków nie rozpoczyna się tydzień czy nawet miesiąc przed Tłustym Czwartkiem, a w środę tuż przed świętem...

- Produkcją pączków zajmujemy się od 30 lat, a receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Pączki przygotowujemy dbając o tradycję, ale także by sprostać podniebieniom smakoszy. Mamy pączki z marmoladą, ale także te z adwokatem, bitą śmietaną czy twarogiem tzw. pączki quarkini.  Najważniejsze by były świeże, więc produkcję rozpoczynamy w nocy ze środy na czwartek. To intensywny czas pracy w naszej piekarni. Do naszych pączków, polecamy dobre towarzystwo i kawę lub herbatę. Wtedy na pewno miło spędzimy to słodkie święto - mówi Zdzisław Byrdziak, właściciel piekarni „Byrdziak” z Harbutowic.

Wśród pączkowych propozycji warto więc wybrać świadomie, bo nic nie stoi na przeszkodzie by tę słodką tradycję kultywować. - Obchodząc tradycję bez wyrzutów sumienia można zjeść jednego pączka, zastępując nim inny posiłek np. podwieczorek. Nie trzeba się obwiniać i katować treningami, bo pamiętajmy, że nie tyjemy od konkretnego produktu, a od ilości i nadmiaru kalorii. Oczywiście długie spacery i aktywny tryb życia, tak jak w każdy inny dzień są zalecane – dodaje mgr Natalia Suchy.

Tłusty Czwartek można więc spędzić świadomie i na słodko, a potem to miłe popołudnie przedłużyć, udając się na długi spacer – tras w naszym regionie nie brakuje. Wtedy mamy pewność, że nic w nadmiarze „nie wyjdzie nam bokiem”.

KOD/WT

źródło: ox.pl
dodał:

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: