Czekolada opanowała OCKiR
- Czekolada sporządzana jest z miazgi kakaowej, która pochodzi z nasion kakaowca właściwego. Wykorzystywana była już przez Majów i Azteków, wtedy jednak spożywana była w formie płynnej, a jej smak kojarzony był raczej z cierpkością i goryczą, a nie z dzisiejszą słodyczą. Do Europy dotarła stosunkowo późno, bo w XVI wieku, chociaż nam wydaje się, że było to bardzo dawno. Dopiero jednak w XVII wieku popularne stały się roztarte ziarna kakaowca, które zostały zalane ciepłą wodą, uzyskując w ten sposób smak, przypominający to, co dziś spożywamy – tym krótkim wykładem dzieci zostały wprowadzone w temat warsztatów, aby następnie przystąpić do rozpoznawania i kosztowania różnych rodzajów czekolady.
Po części teoretycznej nadszedł czas na działania praktyczne. Dzieci najpierw dostały specjalne czekoladowe krążki, które starły na niewielkich tarkach. Otrzymane w ten sposób wiórki dodano do roztopionej wcześniej czekolady. Działanie takie nazywane jest temperowaniem czekolady, czyli doprowadzeniem do sytuacji, że po przetopieniu i łamaniu naszego wyrobu, wciąż będziemy słyszeć charakterystyczny odgłos, a czekolada będzie krucha. W przypadku pominięcia etapu temperowania wyrób będzie kruchy i twardy, a nie plastyczny. Po zatemperowaniu czekolady można było przystąpić do tworzenia własnej, udoskonalonej tabliczki czekolady. Masę wlewano do specjalnych foremek, do których dodawano również owoce, orzechy, czy różnego rodzaju słodycze.
JŚ
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.