Czekolada opanowała OCKiR
- Czekolada sporządzana jest z miazgi kakaowej, która pochodzi z nasion kakaowca właściwego. Wykorzystywana była już przez Majów i Azteków, wtedy jednak spożywana była w formie płynnej, a jej smak kojarzony był raczej z cierpkością i goryczą, a nie z dzisiejszą słodyczą. Do Europy dotarła stosunkowo późno, bo w XVI wieku, chociaż nam wydaje się, że było to bardzo dawno. Dopiero jednak w XVII wieku popularne stały się roztarte ziarna kakaowca, które zostały zalane ciepłą wodą, uzyskując w ten sposób smak, przypominający to, co dziś spożywamy – tym krótkim wykładem dzieci zostały wprowadzone w temat warsztatów, aby następnie przystąpić do rozpoznawania i kosztowania różnych rodzajów czekolady.
Po części teoretycznej nadszedł czas na działania praktyczne. Dzieci najpierw dostały specjalne czekoladowe krążki, które starły na niewielkich tarkach. Otrzymane w ten sposób wiórki dodano do roztopionej wcześniej czekolady. Działanie takie nazywane jest temperowaniem czekolady, czyli doprowadzeniem do sytuacji, że po przetopieniu i łamaniu naszego wyrobu, wciąż będziemy słyszeć charakterystyczny odgłos, a czekolada będzie krucha. W przypadku pominięcia etapu temperowania wyrób będzie kruchy i twardy, a nie plastyczny. Po zatemperowaniu czekolady można było przystąpić do tworzenia własnej, udoskonalonej tabliczki czekolady. Masę wlewano do specjalnych foremek, do których dodawano również owoce, orzechy, czy różnego rodzaju słodycze.
JŚ
![](https://telewizjaox.pl/photoreports/news-files/icons/wazne/fotoreportaz.png)
Komentarze
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
![](/thumbnails/w45-h45/media/upload/single-file/2020/03/31/01/av1.jpg)
![](/thumbnails/w45-h45/media/upload/single-file/2020/03/31/01/av1.jpg)
![](/thumbnails/w45-h45/media/default/avatar.jpg)
![](/thumbnails/w45-h45/media/upload/single-file/2020/03/31/01/av1.jpg)
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
![](/files/ox-news.png)