Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
telewizja

Krótki instruktaż, jak piec pierniczki

Skąd wywodzą się pierniczki nie zostało jak dotąd ustalone. Jedni twierdzą, że są to ciastka pochodzenia holenderskiego, teorie innych głoszą, że stały się popularne w momencie gdy ormiański mnich rozpowszechnił odpowiednią recepturę we Francji. Oto instruktaż, jak upiec pierniczki idealne.

Niezależnie jednak od pochodzenia, na stałe zagościły na stołach perfekcyjnych gospodyń Śląska Cieszyńskiego, jako jedne z tradycyjnych cieszyńskich ciasteczek. Ich korzenno-miodowy smak idealnie współgra ze śnieżnym otoczeniem. Oto instruktaż, jak upiec pierniczki idealne.

Podczas pieczenia pierniczków, warto pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Po pierwsze w zależności od użytej mąki, może zaistnieć potrzeba dodania nieco więcej, niż w przepisie. Ciasto powinno być spręzyste, nie powinno kleić się do rąk. Po drugie, ciasto należy dobrze wyrobić, w przeciwnym razie pierniczki nie będą idealnie puszyste. Po trzecie im cieńsze ciasto, tym krótszy czas pieczenia. Pierniczki są gotowe, w momencie gdy zaczynają przybierać lekko brązowawy kolor.


Autorzy: Joanna Świba & Damian Czarnecki

źródło: ox.pl
dodał: JS,JB

Komentarze

1
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
2017-12-19 21:40:11
ciamajda: \&quot;Pierniczki są gotowe, w momencie gdy zaczynają przybierać lekko brązowawy kolor\&quot;<br />Mądre. Ja zawsze myślałem że powinny być lekko zielone.
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: