Dzika kuchnia w Międzyświeciu
10.05.2016 20:48
Czy można gotować pyszne dania z zielonki nieopodal naszej szkoły? Czy można przyrządzać zdrowe potrawy z darmowych produktów? Zapytajcie rolników i żywieniowców z klas pierwszych Zespołu Szkół Przyrodniczo-Technicznych w Miedzyświeciu, którzy dzisiaj (10.05.2016) uczestniczyli w warsztatach z projektu „Święto drzew i pól”. Mieli okazję poznania dzikich leczniczych i jadalnych roślin rosnących wśród pól, ich składu chemicznego oraz sposobu wykorzystania w kuchni. W dalszym etapie zajęć żywieniowcy zbierali różne gatunki roślin i gotowali z nich smakowite potrawy. Uczta była przednia. Przy okazji uczniowie dowiedzieli się, że okoliczne łąki są nieprzebraną skarbnicą przeróżnych gatunków roślin. Warsztaty prowadził etnobotanik, pasjonat Karol Szurdak. Fot: organizatorzy

To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: