Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

III Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych

Jury III Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych „Nasze Kulinarne Dziedzictwo", który odbył się w ubiegłą niedzielę w Sko­czowie, miało ciężki orzech do zgryzienia. Wszyscy uczestnicy kon­kursu (głównie koła gospodyń wiejskich) przygotowali tak różne i tak pyszne potrawy, że wybrać najlepsze nie było sprawą prostą.

Jedzenie jednak bardzo szybko zniknęło ze stołów, kiedy na salę weszli mieszkańcy Skoczowa. Każdy chciał spróbować spe­cjałów, choć gusta kulinarne były bardzo zróżnicowane. - Najbar­dziej to mi smakował chleb ze smalcem - stwierdziła jedna z pań. Małżeństwo trzymające w rękach papierowe talerzyki pełne ciast konsumowało jednocześnie pieczeń z koziołka. - Trzeba spróbo­wać każdej potrawy - tłumaczył mężczyzna. Nie brakowało też i napitków, od tradycyjnej mioduli po wino z... serwatki.

Pierwsze miejsce w kategorii produktów pochodzenia zwie­rzęcego przypadło paniom z KGW w Ustroniu Centrum za pasz­tet z królika. W kategorii produktów pochodzenia roślinnego jury najwyżej oceniło KGW w Zamarskach za poleśnik. A panie z KGW w Harbutowicach otrzymały główną nagrodę w kategorii napojów regionalnych za wino z serwatki. Wyróżnienia otrzy­mali też Renata Bielesz z Istebnej, państwo Szalbotowie oraz koła gospodyń wiejskich w Ustroniu Lipowcu, Kisielowie, Hażlachu i Zebrzydowicach.
źródło: Głos Ziemii Cieszyńskiej
dodał: tc

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: