Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

23 zakłady przetwórstwa żywności nie spełniają jeszcze norm unijnych

Komisja Europejska po raz ostatni przyznała 259 polskim zakładom mięsnym, rybnym, jajczarskim i mleczarniom dodatkowy czas na wypeł­nienie rygorystycznych norm przetwórstwa środków spożywczych pocho­dzenia zwierzęcego. Z takiej szansy skorzystało dotąd zaledwie kilka firm z naszego regionu.


Sprzedaż z zakładów, którym przyznano okresy przejściowe, będzie dozwolona tylko na rynku krajowym. Ich produkty zostaną oznako­wane kwadratem. Na towarach eksportowych, dopuszczonych do sprzedaży na rynku unijnym, będzie umieszczony znak owalny.

W naszym regionie działa obecnie 30 zakła­dów przetwórczych wszystkich branż. - Dzisiaj wszystkie normy unijne spełnia tylko zakład prze­twórstwa mięsnego w Chybiu. Dwa inne zakła­dy i jedna mleczarnia uzyskały już okresy przej­ściowe. Dwa zakłady mięsne po 1 maja będą mogły prowadzić tak zwaną sprzedaż bezpośred­nią, czyli we własnych sklepach, jeden wstrzy­ma produkcję ze względu na trudności ekono­miczne, zaś w dwudziestu trzech pozostałych nadal trwają prace dostosowawcze - informuje Bogusław Kubica, powiatowy lekarz wetery­narii.

Ministerstwo Rolnictwa zapowiedziało tymczasem, że każdy zakład, który nie spełnia norm unijnych, a nie otrzymał okresu przej­ściowego, l maja będzie musiał wstrzymać produkcję żywności.


źródło: G.Z.C
dodał: M.G.

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: