Wiadomości

Wkrótce w regionie

Kwiecień 2018
P W Ś C P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Kontakt24

wyświetleń: 1599komentarzy: 0

Policzki w cydrze najlepsze

13-04-2018 15:15

Piękne zapachy unosiły się wczoraj po korytarzach wiślańskiego Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Wiśle. Kolejny raz w placówce zorganizowano konkurs kulinarny.
W konkursie rywalizowało 13 uczniów kucharskiego fachu. fot. Jan Bacza W konkursie rywalizowało 13 uczniów kucharskiego fachu. fot. Jan Bacza

Kiszonki i podroby były głównym tematem ósmego konkursu kulinarnego. Przystąpiło do niego trzynaścioro młodych adeptów sztuki kulinarnej z ośmiu szkół. Konkurs od początku wspiera finansowo samorząd powiatu cieszyńskiego. Jego celem jest promocja polskich produktów i lokalnych dań. Iwona Gomola, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych i organizator konkursu przyznaje, że to ciekawy, ale trudny temat. - Bo jak sami uczniowie mówili, za podrobami nie przepadają. Ale po dzisiejszym konkursie mogę stwierdzić, że zestawienie kiszonek – kapusty, buraczków, marchewki czy rzodkiewki – produktów, które rzadko kto kisi, na talerzu komponują się pięknie i smacznie – mówi Gomola.

Młodzież biorąca udział w konkursie musiała od początku stworzyć popisowe danie. Recepturę trzeba było przedstawić przed rozpoczęciem gotowania. Konkurs poprzedził cykl szkoleń dla uczniów wiślańskiej szkoły. Od jednego z nielicznych w Polsce ekspertów mogli dowiedzieć się jak przygotować sushi. Ale były też warsztaty kuchni jeszcze bardziej egzotycznej. Świerszcze na talerzu? Dlaczego nie? Również i takie smaki poznają przyszli kucharze. - Młodzież jest ciekawa smaku świata, nowych kultur. Moja klasa zaproponowała, żebyśmy na każdych warsztatach spróbować czegoś obcego, czego nie można spotkać w każdej restauracji. Mieliśmy świerszcze. Pierwszy moment próbowania, doznania niezwykłe, a w smaku przepyszne – dodaje Gomola.

Posłuchaj


Mateusz Lachowicz z ZSGH w Wiśle przygotował kapustę z pesto z bazylii. - Niestety kiszonki chyba zostały zapomniane. Moja babcia kisiła produkty. Cieszę się, że są takie produkty, z których można wynieść wiele cennych informacji, bo niektórych rzeczy nawet bym nie pomyślał, że można ukisić. Zioła, warzywa, owoce smakuje to dobrze. Często jako dodatek do głównego dania - przyznaje. Kinga Klimowska z ZSGH w Wiśle przygotowała na konkurs grasicę. Jak mówi, obcych smaków się nie boi i świerszcze na talerzu również z chęcią próbuje.

Posłuchaj


Potrawy przygotowane przez młodzież oceniali znani i cenieni szefowie kuchni renomowanych restauracji. - Produkty ciężkie – przyznaje ekspert kulinarny Sebastian 'Szromu' Schrom. Jak dodaje, jeśli chodzi o kiszonki, sam proces fermentacji jest zapomniany, a jeżeli już gdzieś występuje, to skupia się na ogórku czy kapuście. - To kwestia naszej wyobraźni. Teraz pojawią się nowalijki, owoce, później grzyby. Ale na przykład kiszona truskawka, dodana do deseru bardzo ubogaca smak. To ciekawy kierunek – dodaje Jakub Antoniszak. Mimo trudnych produktów, zawodowi kucharze przyznali, że kilka przygotowanych przez młodzież dań śmiałoby mogli zaprezentować w menu swojej kuchni.

1 miejsce w konkursie i Puchar Burmistrza Wisły zdobyła Klaudia Kielkowska z Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Ślaskiego. Jej potrawa zachwyciła jurorów. Policzki wieprzowe gotowane w cydrze i dwójniaku a do tego karmelizowane pigwy. To jednak część składników. Posłuchajcie co Klauda mówi o swoim przepisie.

Posłuchaj


2 miejsce zajął Kacper Luleczko, również w Wodzisławia. Trzecie wywalczyła Kinga Klimowska z ZSGH w Wiśle. Wyróżnienie w konkursie zdobył Michał Nazarkiewicz z Zespołu Szkól Gastronomicznych i Handlowych z Bielska a Puchar Publiczności - Szymon Witek z Zespołu Szkol Ponadgimnazjalnych z Żelechowa
 

źródło: ox.pl
dodał: JB 13-04-2018 15:15
drukuj artykuł Widzisz błąd? Zgłoś go


Komentarze (0)

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin.

Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.

Pozostałe wiadomości

Coś dla młodych Zaborzan

23-04-2018 18:15

Prace geodezyjne już się zakończyły, niebawem na teren szkoły w Zaborzu wjedzie ciężki sprzęt. Przez najbliższe kilkanaście miesięcy przy placówce trwać będzie budowa nowej sali gimnastycznej.

wyświetleń: 68komentarzy: 0

Św. Jerzy - lokalne tradycje

23-04-2018 18:00

23 kwietnia to Dzień św. Jerzego – patrona wielu europejskich krajów, a także wędrowców, górników, żołnierzy, kowali, bednarzy, artystów, więźniów, skautów oraz harcerzy. Również w regionie Śląska Cieszyńskiego bohaterski święty zasłużył sobie na specjalne obchody w dniu, kiedy jest wspominany.

wyświetleń: 86komentarzy: 0

Tramwajem po Cieszynie ? - podano wyniki analiz

23-04-2018 17:00

Były plany, by tramwaj wrócił na cieszyńskie ulice, ale na planach się skończyło. W zeszłym tygodniu odbyła się konferencja zamykająca polsko-czeski projekt „Analiza możliwości przywrócenia tramwaju jako atrakcji turystycznej Cieszyna i Czeskiego Cieszyna”. Jak już wiadomo zamiast tramwaju będzie szlak świetlny.

wyświetleń: 506komentarzy: 2

20 lat euroregionu - filmy w Avionie

23-04-2018 16:15

W niedzielę (22.04) na terenie czeskiego Avionu miały miejsce projekcje filmów, które w jakiś sposób nawiązywały do losów Czech oraz Polski w 2 połowie XX wieku. Wydarzenie było częścią obchodów 20-lecia Euroregionu Śląska Cieszyńskiego – podpisanie umowy polsko-czeskiej, która rozpoczynała współpracę regionalną miało miejsce 22 kwietnia 1998 roku.

wyświetleń: 95komentarzy: 0

62 Wiosenny Zjazd Chórów, Zespołów i Orkiestr Diecezji Cieszyńskiej

23-04-2018 15:30

W niedzielę 22 kwietnia 2018 w Kościele Jezusowym w Cieszynie odbył się 62 Wiosenny  Zjazd Chórów, Zespołów i Orkiestr Diecezji Cieszyńskiej, na który przybyło  21 chórów i zespołów. W dowód uznania 35- letniej pracy ze skoczowskimi  chórami, oraz za zaangażowanie w środowisko kulturalno-muzyczne Skoczowa Pan Bolesław Noga otrzymał Złotą Odznakę Honorową Za Zasługi dla Województwa Śląskiego.

wyświetleń: 382komentarzy: 0

Woleli Czechy od Polski

23-04-2018 15:00

W ciągu minionego weekendu funkcjonariusze Śląskiego Oddziału Straży Granicznej zatrzymali 9 obywateli Ukrainy. Cudzoziemcy nie podjęli pracy w naszym kraju i wyjechali do Czech.

wyświetleń: 575komentarzy: 0

Zwłoki w Dębowcu

23-04-2018 14:35

W poniedziałek (23.04) w godzinach porannych policjanci zostali poinformowani o znalezieniu zwłok na terenie Dębowca. Ciało 58-letniego mężczyzny zostały znalezione w potoku. Na miejsce została wezwana ekipa policyjnych techników oraz prokurator.

wyświetleń: 2151komentarzy: 0

Najmłodsi stela 31/655/2018

23-04-2018 13:20

Zapraszamy na kolejną część cyklu - ''Najmłodsi stela''- czyli fotogalerię najmłodszych mieszkańców naszego powiatu w obiektywie naszego fotoreportera.

wyświetleń: 1883komentarzy: 0

Zaolzie: Ostatnie sprzątanie cmentarza ewangelickiego w starej Karwinie

23-04-2018 12:35

Porządki na nieczynnym cmentarzu ewangelickim w starej Karwinie na nieistniejącej już kolonii Meksyk zostały zakończone w zeszłą sobotę 21 kwietnia. Jak stwierdzili organizatorzy z Beerclubu – Braci Kuflowej na Zaolziu, udało się doprowadzić nekropolię do takiego stanu, że potencjalni odwiedzający będą mogli poruszać się na niej bez przeszkód. Teraz „pałeczkę” powinna przejąć parafia ewangelicka w Karwinie-Frysztacie i władze miasta.

wyświetleń: 449komentarzy: 0

Zagrzmi i powieje

23-04-2018 11:45

Burz i porywistego wiatru możemy spodziewać się dzisiaj po południu nad naszym regionem.

wyświetleń: 1899komentarzy: 0
Kontakt z redkacją .