Wiadomości

Wkrótce w regionie

Kontakt24

wyświetleń: 2316komentarzy: 0

Zapachniało masalą, kokosem i orzechami

13-02-2016 19:15

- Orzech włoski, goździki, jarmuż, ryż. Jarmuż surowy, pokrojony. Przyprawy: pieprz czarny, kurkuma. Ryż opłukany. Przyprażamy to na oleju kokosowym. Do tego rodzynki. Jak to podprażymy zalewamy dwukrotnie większą ilością wody i dusimy - tłumaczy Dorota Wojtasik. To, co powstało w kotle zwie się ryż kwiecisty. W tłumaczeniu na polski, bo potrawa pochodzi z kuchni indyjskiej i w oryginale zwie się puszpanna.
Wszyscy ochoczo zabrali się za przyrządzanie nieznanych sobie, egzotycznych potraw, fot. indi Wszyscy ochoczo zabrali się za przyrządzanie nieznanych sobie, egzotycznych potraw, fot. indi

Przyrządzali ją pod okiem Doroty i Aleksandra Wojtasik z Centrum Kultury i Sztuki „Mandala” ci, którzy przyszli na warsztaty kuchni wegetariańskiej do osiedlowego Centrum Kultury i Rekreacji na osiedlu Podgórze w Cieszynie.

Uczestnicy warsztatów Wegetariańskiej Kuchni Ajurwedyjskiej "Samo Zdowie" przygotowali także tradycyjną, indyjską przekąskę - alupatrę (pieczona rolada z nadzieniem z ziemniaków i sezamu), warzywa po bengalsku oraz wegańską"rybę bez ryby". A na deser coś do schrupania- bezglutenowe ciasteczka orzechowe (świetne na każdą okazję) oraz pyszny napój jabłkowo-waniliowy na ciepło. Na koniec wszyscy ze smakiem zjedli przyrządzone osobiście specjały zapewniając, że nie tylko miło i smacznie spędzili czas na warsztatach, ale także wynieśli z nich wiedzę i umiejętności, które wykorzystywać będą we własnej kuchni może nie na co dzień, ale z pewnością od czasu do czasu dla urozmaicenia menu.
- Przyjechaliśmy na warsztaty bo interesujemy się kuchnią wegetariańską i myślimy o swoim zdrowiu. Jest to dla nas taka odskocznia od tej tradycyjnej kuchni polskiej, coś nowego, coś smacznego, wykorzystanie nowych przypraw – mówi jedna z uczestniczek warsztatów, która przyjechała na nie z Brennej razem z dziećmi. - Żeby nauczyły się czegoś nowego i żeby fajnie spędzić razem czas. Uwielbiam wspólne gotowanie. Łączy ludzi, pomaga zrozumieć innego człowieka. No i miłe, a przy okazji pożyteczne spędzenie wspólnie czasu. Dzieci też mogą się czegoś nauczyć, no i też łatwiej jest im to zjeść, bo w końcu same to przygotowały – zachwala udział w tego typu warsztatach Beata z Brennej. - Być na takich warsztatach to zupełnie co innego, niż w domowym zaciszu, będąc samej w kuchni otworzyć sobie książkę kucharską – dodaje inna uczestniczka warsztatów. Choć aż z Bielska, to Bogusława przyjechała do Osiedlowego Centrum Kultury na cieszyńskiej „Banotówce” nie po raz pierwszy. Bo i nie po razu pierwszy Dorota i Aleksander Wojtasikowie dzielą się ze słuchaczami swą wiedzą o Indiach, tamtejszej kulturze, także kulinarnej.
- Kultura kulinarna jest w naszym domu bardzo żywa. Gotujemy w naszym domu codziennie. Kochamy gotować i kochamy też dzielić się tym, co zrobimy. Dlatego takie warsztaty robimy w Cieszynie już od kilku lat, ale bardzo nieregularnie. A teraz do współpracy zaprosiło nas Osiedlowe Centrum Kultury i Rekreacji, które jest bardzo otwarte na najróżniejsze inicjatywy oddolne i inne kulturowo doświadczenia, ludzie też są bardzo zainteresowani naszą kuchnią, więc warsztaty nasze Mandala Centrum będzie organizować bardziej regularnie, mniej więcej co dwa miesiące – planuje Wojtasik. - Chcemy zarażać ludzi zdrowym gotowaniem. Przekazujemy trochę tego, co nauczyliśmy się w Indiach, sami też dużo czytamy, zastanawiamy się, jak można starożytną naukę, wiedzę przenieść na grunt współczesnego życia, żeby sprzyjała zdrowiu – mówi Wojtasik zaskoczona wysoką frekwencją. O ile zawsze zjawiało się około dziesięciu, kilkunastu osób, teraz przeszło ich trzydzieści. - Część nowych osób dowiedziało się o warsztatach z internetu, ale przede wszystkim ci, którzy już raz byli przyprowadzają swoich przyjaciół, rodziny.

Dla tych, których zainteresowała kuchnia ayurwedyjska, a warsztaty przegapili mamy miłą niespodziankę. Dorota Wojtasik zdradza naszym Czytelnikom kilka kulinarnych tajemnic, które poznali uczestnicy warsztatów. Choć, jak podkreślała jedna z uczestniczek, zaletą takich warsztatów jest nie tylko zdobycie konkretnej wiedzy, poznanie receptur, ale też wspólne gotowanie. Warto więc wiedzieć, że Mandala Centrum szykuje kolejne warsztaty w marcu i w kwietniu.

(indi)

A oto niektóre przepisy:
Ciasteczka orzechowe, bezglutenowe
100 gram masła orzechowego ( bez dodatków)
150 gram(2/3 kostki) miękkiego masła
(może być wegańska margaryna)
200 gram fistaszków nie solonych (Jeśli są nie prażone, upraż je wcześniej lekko w piekarniku)
100 gram orzechów włoskich
1 łyżka wiórek kokosowych
Cukier waniliowy 10 gram
Szczypta zmielonych goździków i kardamonu
1 szklanka cukru pudru trzcinowego
1 ł proszku do pieczenia ( kamień winny)
½ szklanki mąki kukurydzianej
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
Orzechy rozdrobnij w młynku lub w blenderze ( na grubo)
Zmieszaj składniki. Powstanie dość sucha masa. Uformuj małe kuleczki i ściśnij je dłońmi, tworząc placuszki.
Umieść je na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ( nie zbyt ciasno, bo trochę zwiększą swoją objętość)
Piecz ciasteczka w rozgrzanym piekarniku 12-15 minut
Napój jabłkowo -waniliowy na ciepło
6 małych lub średnich jabłek
1 łyżeczka startego imbiru
1 laska wanilii
5 ziarenek kardamonu
1 – 1,5 litra wody
1 łyżeczka syropu z agawy (nie koniecznie)
Kilka kropel cytryny ( nie koniecznie)
Jabłka umyj, przekrój na cztery części i usuń pestki. Zalej wodą, dorzucić wanilię ( ziarenka i całą laskę) ora kardamon i imbir.
Gotuj, aż jabłka będą miękkie.
Poczekaj aż kompot lekko ostygnie i przelej go przez sito do innego naczynia. Jabłka i przyprawy również przetrzyj przez sitko, by uzyskać napój o gęstej konsystencji. Możesz go dosłodzić odrobiną syropu z agawy. Nie zawsze jest to konieczne.
Możesz tez dodać kilka kropel z cytryny. Przed podaniem zamieszaj.



Alu- patra
Nadzienie
7 średniej wielkości ziemniaków
1 Ł oleju kokosowego lub ghee
2Ł ziarna sezamu
2 ł startego imbiru
3Ł wiórek kokosowych
1/6 ł asafetidy
1 ł kurkumy
2 ł garam masali
1/3 ł kozieradki
1 Ł posiekanych liści kolendry
1 ł liści posiekanych liści pietruszki
1 i ½ ł soli
1/3 ł soli czarnej
2 Ł soku z cytryny
¼ szklanki mleka kokosowego
4 Ł masła
2 ł cukru trzcinowego
Ciasto
200 gram mąki orkiszowej
łyżeczka proszku do pieczenia
½ ł kurkumy
¼ ł pieprzu
¼ ł papryki
4 Ł masła
½ szklanki zimnej wody
Nadzienie
Najpierw przygotuj nadzienie. Ugotuj ziemniaki i rozdrobnij je tłuczkiem.
W garnku przypraż na jednej łyżce oleju kokosowego: sezam, imbir, kokos, asafetidę, kurkumę, garam masalę, kozieradkę (wrzucaj w podanej kolejności co kilka sekund i praż mieszając )
Do tak przygotowanej masali dorzuć ziemniaki, liście kolendry i pietruszki i resztę składników( sól, sok z cytryny, mleko kokosowe, masło, cukier)
Dokładnie wymieszaj i pozostaw nadzienie do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto
W garnku roztop masło ( uważaj by nie przypalić, ma się tylko lekko rozpuścić) dolej wodę i wsyp resztę składników na ciasto. Ma być elastyczne i łatwo się rozwałkowywać, ale nie klejące. W razie potrzeby możesz dosypać troszkę więcej mąki lub dolać odrobinę wody.
Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj na niej ciasto na kwadrat grubości ok 3 mm, po czym równo rozsmaruj na nim nadzienie.
Podsypując ciasto mąką, aby nie przyklejało się do rąk, zwiń je ciasno w rulon.
Ostrym nożem pokrój ciasto na plasterki grubości 1 cm. Uformuj, nieco spłaszczone przy krojeniu krążki w ładne kółeczka. Wyłóż je na posmarowaną (lub wyłożoną papierem do pieczenia) tłuszczem blaszkę
Piecz w 180-200 stopniach 35 minut.
Warzywa po bengalsku
¼ główki niewielkiej kapusty
1 mały bakłażan
2 marchewki
2 ziemniaki
1 mała papryka czerwona
garść suszonych pomidorów
garść posiekanej natki pietruszki
2 Ł oleju kokosowego
¼ ł asafetidy
½ ł kurkumy
1ł kolendry
½ ł kozieradki
¼ ł pieprzu
1 ł majeranku
3 ł soli
1 ł soli czarnej
liść laurowy
¼ szklanki mleka kokosowego
Suszone pomidory namocz na kilka godzin i posiekaj
Umyj i posiekaj kapustę. Resztę warzyw umyj i pokrój na kostki.
W garnku rozgrzej olej kokosowy i smaż na nim przyprawy (asafetidę, kurkumę, kolendrę, pieprz i kozieradkę) przez kilka sekund, mieszając.
Wrzuć do garnka kapustę i duś ją pod przykryciem przez 15 minut. Podlewaj wodą. Dodaj bakłażan, marchewkę, paprykę, liść laurowy i sól. Duś jeszcze przez kilka minut. Dodaj ziemniaki i duś warzywa aż wszystkie będą miękkie. Pod koniec dodaj pomidory i majeranek. Zdejmij z ognia i dodaj sól czarną oraz mleko kokosowe i pietruszkę.


Puszpanna- ryż kwiecisty
2 garście jarmużu (umytego i potarganego na drobne kawałki)
2 łyżki oleju kokosowego lub klarowanego masła
30 gram orzechów włoskich
½ szklanki ryżu basmati
1 i 1/3 szklanki gorącej wody (330ml)
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka kurkumy
2 goździki
1 łyżeczka soli
50 gram rodzynek
3 listki świeżego rozmarynu
1 Łyżka soku z cytryny
Przepłucz ryż na sitku i pozostaw do odcieknięcia.
W garnku rozgrzej olej kokosowy lub ghee
Wrzuć orzechy, jarmuż i praż przez 3-4 minuty mieszając.
Dodaj ryż, kurkumę, pieprz, goździki i praż jeszcze przez 4-5 minut.
Zalej wrzącą wodą, dodaj sól i zamieszaj.
Przykryj garnek pokrywką i gotuj ryż na małym ogniu przez ok 8 minut( nie mieszaj)
Po ok. 8 minutach dorzuć rodzynki i listki rozmarynu. Gotuj jeszcze pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody przez ryż ( ok 8 minut)
Skrop sokiem z cytryny. Podawaj na gorąco.




 

zródło: ox.pl
dodał: BT 13-02-2016 19:15
drukuj artykuł Widzisz błąd? Zgłoś go


Komentarze (0)

Redakcja nie ponosi odpowiedzialność za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin.

Musisz się zalogować aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta ? Zarejestruj się i sprawdź co możesz zyskać.

Pozostałe wiadomości

Kabaddi, czyli polski berek

28-09-2016 17:00

Filip Sesay, młody mieszkaniec Ustronia, trener personalny, niebawem wylatuje do Indii, by wziąć udział w międzynarodowym turnieju gry w Kabaddi. Gra, która narodziła się w Azji, na innych kontynentach powoli staje się coraz bardziej popularna.

wyświetleń: 61komentarzy: 0

''Dywaniki'' i chodniki

28-09-2016 15:35

W Hażlachu trwają prace na drogach, m.in. przy gminnej ulicy Szkolnej w Rudniku, nowy dywanik z asfaltu ma ul. Zamkowa, powstał tez chodnik przy ul. Hażlaskiej w Brzezówce.

wyświetleń: 310komentarzy: 0

Amerykanie kręcą w Istebnej

28-09-2016 14:10

Koniakowskie koronki, kowal z Istebnej Jan Juroszek, plenery Trójwsi – to przyciągnęło amerykańskiego producenta Jima Westa do odwiedzenia Gminy Istebna i nakręcenia w niej odcinka swojego programu.

wyświetleń: 420komentarzy: 0

Hażlach: boisko jest, teraz budynek

28-09-2016 13:00

W Hażlachu powstaje kolejny obiekt sportowy. Po oddanym niedawno do użytku boisku Gmina wkracza w kolejny etap prac nad budynkiem dla sportowców.

wyświetleń: 512komentarzy: 0

Cieszyn: Wyłudzili ponad 5,5 miliona

28-09-2016 12:00

39-letni mieszkaniec Brennej - jego 30-letnia żona oraz trzech mieszkańców powiatu rybnickiego i wodzisławskiego w wieku od 44 do 61 lat, prowadząc razem działalność gospodarczą, wystawiali faktury za nieistniejące usługi. Wyłudzili w ten sposób ponad 5,5 mln zł.

wyświetleń: 2901komentarzy: 2

''Czytak'' - inna forma słuchania książek. Jak przyjeła się w powiecie?

28-09-2016 11:05

Prawie dwa lata temu rozesłałem do bibliotek naszego powiatu informację, że jest możliwość darmowego dostępu do książek w formacie „czytaka”. Z informacji, które uzyskałem od tego czasu to do projektu organizowanego przez Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym "Larix" im. Henryka Ruszczyca w naszym powiecie zgłosiły się biblioteki w Goleszowie z filią w Cisownicy, biblioteka Publiczna w Skoczowie i Gminna Biblioteka w Brennej. Postanowiłem sprawdzić, jak "czytaki" przyjęły się wśród naszych mieszkańców.

wyświetleń: 378komentarzy: 0

Najmłodsi stela 96/498/2016

28-09-2016 09:15

Zapraszamy na kolejną część cyklu - ''Najmłodsi stela''- czyli fotogalerię najmłodszych mieszkańców naszego powiatu w obiektywie naszego fotoreportera.

wyświetleń: 2084komentarzy: 0

Cezary Cieńciała o sporcie w Cieszynie

28-09-2016 07:30

Po głośnej likwidacji Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Cieszynie w dużej mierze zadania tej jednostki przejął powołany Wydział Sportu UM, którego Naczelnikiem wraz z początkiem sierpnia br. został Cezary Cieńciała, dotychczasowy Doradca Burmistrza Miasta Pełnomocnik ds. kultury fizycznej, sportu i rekreacji. O wizję funkcjonowania sportu oraz priorytety działań pytamy Naczelnika w materiale filmowym.

wyświetleń: 1116komentarzy: 2

III Cieszyński Maraton Czytania Tekstów Gwarowych

27-09-2016 19:00

W niedzielę (25.09) w Książnicy Cieszyńskiej odbył się III Cieszyński Maraton Czytania Tekstów Gwarowych „Czytómy po naszymu” pod hasłem „Z nolepy naszych łojców”.  Teksty gwarowe prezentowali m.in. laureaci IX Konkursu Gwar Śląska Cieszyńskiego, przedstawiciele władz lokalnych, prozaicy i poeci tworzący w gwarze.

wyświetleń: 791komentarzy: 0

Zaolzie. Kulisy Sceny Polskiej na wystawie

27-09-2016 17:35

Obchodom jubileuszu 65-lecia Sceny Polskiej Teatru Cieszyńskiego w Czeskim Cieszynie towarzyszy wystawa. Prezentowane są na niej fotografie portretowe aktorów Sceny Polskiej, zdjęcia archiwalne i zza kulis. A ponadto stare kroniki i programy, elementy scenografii, a także rekwizyty używane podczas najpopularniejszych spektakli.

wyświetleń: 419komentarzy: 0
Kontakt z redkacją