Wiadomości

Wkrótce w regionie

Kontakt24

wyświetleń: 2742komentarzy: 0

Zapachniało masalą, kokosem i orzechami

13-02-2016 19:15

- Orzech włoski, goździki, jarmuż, ryż. Jarmuż surowy, pokrojony. Przyprawy: pieprz czarny, kurkuma. Ryż opłukany. Przyprażamy to na oleju kokosowym. Do tego rodzynki. Jak to podprażymy zalewamy dwukrotnie większą ilością wody i dusimy - tłumaczy Dorota Wojtasik. To, co powstało w kotle zwie się ryż kwiecisty. W tłumaczeniu na polski, bo potrawa pochodzi z kuchni indyjskiej i w oryginale zwie się puszpanna.
Wszyscy ochoczo zabrali się za przyrządzanie nieznanych sobie, egzotycznych potraw, fot. indi Wszyscy ochoczo zabrali się za przyrządzanie nieznanych sobie, egzotycznych potraw, fot. indi

Przyrządzali ją pod okiem Doroty i Aleksandra Wojtasik z Centrum Kultury i Sztuki „Mandala” ci, którzy przyszli na warsztaty kuchni wegetariańskiej do osiedlowego Centrum Kultury i Rekreacji na osiedlu Podgórze w Cieszynie.

Uczestnicy warsztatów Wegetariańskiej Kuchni Ajurwedyjskiej "Samo Zdowie" przygotowali także tradycyjną, indyjską przekąskę - alupatrę (pieczona rolada z nadzieniem z ziemniaków i sezamu), warzywa po bengalsku oraz wegańską"rybę bez ryby". A na deser coś do schrupania- bezglutenowe ciasteczka orzechowe (świetne na każdą okazję) oraz pyszny napój jabłkowo-waniliowy na ciepło. Na koniec wszyscy ze smakiem zjedli przyrządzone osobiście specjały zapewniając, że nie tylko miło i smacznie spędzili czas na warsztatach, ale także wynieśli z nich wiedzę i umiejętności, które wykorzystywać będą we własnej kuchni może nie na co dzień, ale z pewnością od czasu do czasu dla urozmaicenia menu.
- Przyjechaliśmy na warsztaty bo interesujemy się kuchnią wegetariańską i myślimy o swoim zdrowiu. Jest to dla nas taka odskocznia od tej tradycyjnej kuchni polskiej, coś nowego, coś smacznego, wykorzystanie nowych przypraw – mówi jedna z uczestniczek warsztatów, która przyjechała na nie z Brennej razem z dziećmi. - Żeby nauczyły się czegoś nowego i żeby fajnie spędzić razem czas. Uwielbiam wspólne gotowanie. Łączy ludzi, pomaga zrozumieć innego człowieka. No i miłe, a przy okazji pożyteczne spędzenie wspólnie czasu. Dzieci też mogą się czegoś nauczyć, no i też łatwiej jest im to zjeść, bo w końcu same to przygotowały – zachwala udział w tego typu warsztatach Beata z Brennej. - Być na takich warsztatach to zupełnie co innego, niż w domowym zaciszu, będąc samej w kuchni otworzyć sobie książkę kucharską – dodaje inna uczestniczka warsztatów. Choć aż z Bielska, to Bogusława przyjechała do Osiedlowego Centrum Kultury na cieszyńskiej „Banotówce” nie po raz pierwszy. Bo i nie po razu pierwszy Dorota i Aleksander Wojtasikowie dzielą się ze słuchaczami swą wiedzą o Indiach, tamtejszej kulturze, także kulinarnej.
- Kultura kulinarna jest w naszym domu bardzo żywa. Gotujemy w naszym domu codziennie. Kochamy gotować i kochamy też dzielić się tym, co zrobimy. Dlatego takie warsztaty robimy w Cieszynie już od kilku lat, ale bardzo nieregularnie. A teraz do współpracy zaprosiło nas Osiedlowe Centrum Kultury i Rekreacji, które jest bardzo otwarte na najróżniejsze inicjatywy oddolne i inne kulturowo doświadczenia, ludzie też są bardzo zainteresowani naszą kuchnią, więc warsztaty nasze Mandala Centrum będzie organizować bardziej regularnie, mniej więcej co dwa miesiące – planuje Wojtasik. - Chcemy zarażać ludzi zdrowym gotowaniem. Przekazujemy trochę tego, co nauczyliśmy się w Indiach, sami też dużo czytamy, zastanawiamy się, jak można starożytną naukę, wiedzę przenieść na grunt współczesnego życia, żeby sprzyjała zdrowiu – mówi Wojtasik zaskoczona wysoką frekwencją. O ile zawsze zjawiało się około dziesięciu, kilkunastu osób, teraz przeszło ich trzydzieści. - Część nowych osób dowiedziało się o warsztatach z internetu, ale przede wszystkim ci, którzy już raz byli przyprowadzają swoich przyjaciół, rodziny.

Dla tych, których zainteresowała kuchnia ayurwedyjska, a warsztaty przegapili mamy miłą niespodziankę. Dorota Wojtasik zdradza naszym Czytelnikom kilka kulinarnych tajemnic, które poznali uczestnicy warsztatów. Choć, jak podkreślała jedna z uczestniczek, zaletą takich warsztatów jest nie tylko zdobycie konkretnej wiedzy, poznanie receptur, ale też wspólne gotowanie. Warto więc wiedzieć, że Mandala Centrum szykuje kolejne warsztaty w marcu i w kwietniu.

(indi)

A oto niektóre przepisy:
Ciasteczka orzechowe, bezglutenowe
100 gram masła orzechowego ( bez dodatków)
150 gram(2/3 kostki) miękkiego masła
(może być wegańska margaryna)
200 gram fistaszków nie solonych (Jeśli są nie prażone, upraż je wcześniej lekko w piekarniku)
100 gram orzechów włoskich
1 łyżka wiórek kokosowych
Cukier waniliowy 10 gram
Szczypta zmielonych goździków i kardamonu
1 szklanka cukru pudru trzcinowego
1 ł proszku do pieczenia ( kamień winny)
½ szklanki mąki kukurydzianej
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
Orzechy rozdrobnij w młynku lub w blenderze ( na grubo)
Zmieszaj składniki. Powstanie dość sucha masa. Uformuj małe kuleczki i ściśnij je dłońmi, tworząc placuszki.
Umieść je na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ( nie zbyt ciasno, bo trochę zwiększą swoją objętość)
Piecz ciasteczka w rozgrzanym piekarniku 12-15 minut
Napój jabłkowo -waniliowy na ciepło
6 małych lub średnich jabłek
1 łyżeczka startego imbiru
1 laska wanilii
5 ziarenek kardamonu
1 – 1,5 litra wody
1 łyżeczka syropu z agawy (nie koniecznie)
Kilka kropel cytryny ( nie koniecznie)
Jabłka umyj, przekrój na cztery części i usuń pestki. Zalej wodą, dorzucić wanilię ( ziarenka i całą laskę) ora kardamon i imbir.
Gotuj, aż jabłka będą miękkie.
Poczekaj aż kompot lekko ostygnie i przelej go przez sito do innego naczynia. Jabłka i przyprawy również przetrzyj przez sitko, by uzyskać napój o gęstej konsystencji. Możesz go dosłodzić odrobiną syropu z agawy. Nie zawsze jest to konieczne.
Możesz tez dodać kilka kropel z cytryny. Przed podaniem zamieszaj.



Alu- patra
Nadzienie
7 średniej wielkości ziemniaków
1 Ł oleju kokosowego lub ghee
2Ł ziarna sezamu
2 ł startego imbiru
3Ł wiórek kokosowych
1/6 ł asafetidy
1 ł kurkumy
2 ł garam masali
1/3 ł kozieradki
1 Ł posiekanych liści kolendry
1 ł liści posiekanych liści pietruszki
1 i ½ ł soli
1/3 ł soli czarnej
2 Ł soku z cytryny
¼ szklanki mleka kokosowego
4 Ł masła
2 ł cukru trzcinowego
Ciasto
200 gram mąki orkiszowej
łyżeczka proszku do pieczenia
½ ł kurkumy
¼ ł pieprzu
¼ ł papryki
4 Ł masła
½ szklanki zimnej wody
Nadzienie
Najpierw przygotuj nadzienie. Ugotuj ziemniaki i rozdrobnij je tłuczkiem.
W garnku przypraż na jednej łyżce oleju kokosowego: sezam, imbir, kokos, asafetidę, kurkumę, garam masalę, kozieradkę (wrzucaj w podanej kolejności co kilka sekund i praż mieszając )
Do tak przygotowanej masali dorzuć ziemniaki, liście kolendry i pietruszki i resztę składników( sól, sok z cytryny, mleko kokosowe, masło, cukier)
Dokładnie wymieszaj i pozostaw nadzienie do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto
W garnku roztop masło ( uważaj by nie przypalić, ma się tylko lekko rozpuścić) dolej wodę i wsyp resztę składników na ciasto. Ma być elastyczne i łatwo się rozwałkowywać, ale nie klejące. W razie potrzeby możesz dosypać troszkę więcej mąki lub dolać odrobinę wody.
Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj na niej ciasto na kwadrat grubości ok 3 mm, po czym równo rozsmaruj na nim nadzienie.
Podsypując ciasto mąką, aby nie przyklejało się do rąk, zwiń je ciasno w rulon.
Ostrym nożem pokrój ciasto na plasterki grubości 1 cm. Uformuj, nieco spłaszczone przy krojeniu krążki w ładne kółeczka. Wyłóż je na posmarowaną (lub wyłożoną papierem do pieczenia) tłuszczem blaszkę
Piecz w 180-200 stopniach 35 minut.
Warzywa po bengalsku
¼ główki niewielkiej kapusty
1 mały bakłażan
2 marchewki
2 ziemniaki
1 mała papryka czerwona
garść suszonych pomidorów
garść posiekanej natki pietruszki
2 Ł oleju kokosowego
¼ ł asafetidy
½ ł kurkumy
1ł kolendry
½ ł kozieradki
¼ ł pieprzu
1 ł majeranku
3 ł soli
1 ł soli czarnej
liść laurowy
¼ szklanki mleka kokosowego
Suszone pomidory namocz na kilka godzin i posiekaj
Umyj i posiekaj kapustę. Resztę warzyw umyj i pokrój na kostki.
W garnku rozgrzej olej kokosowy i smaż na nim przyprawy (asafetidę, kurkumę, kolendrę, pieprz i kozieradkę) przez kilka sekund, mieszając.
Wrzuć do garnka kapustę i duś ją pod przykryciem przez 15 minut. Podlewaj wodą. Dodaj bakłażan, marchewkę, paprykę, liść laurowy i sól. Duś jeszcze przez kilka minut. Dodaj ziemniaki i duś warzywa aż wszystkie będą miękkie. Pod koniec dodaj pomidory i majeranek. Zdejmij z ognia i dodaj sól czarną oraz mleko kokosowe i pietruszkę.


Puszpanna- ryż kwiecisty
2 garście jarmużu (umytego i potarganego na drobne kawałki)
2 łyżki oleju kokosowego lub klarowanego masła
30 gram orzechów włoskich
½ szklanki ryżu basmati
1 i 1/3 szklanki gorącej wody (330ml)
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka kurkumy
2 goździki
1 łyżeczka soli
50 gram rodzynek
3 listki świeżego rozmarynu
1 Łyżka soku z cytryny
Przepłucz ryż na sitku i pozostaw do odcieknięcia.
W garnku rozgrzej olej kokosowy lub ghee
Wrzuć orzechy, jarmuż i praż przez 3-4 minuty mieszając.
Dodaj ryż, kurkumę, pieprz, goździki i praż jeszcze przez 4-5 minut.
Zalej wrzącą wodą, dodaj sól i zamieszaj.
Przykryj garnek pokrywką i gotuj ryż na małym ogniu przez ok 8 minut( nie mieszaj)
Po ok. 8 minutach dorzuć rodzynki i listki rozmarynu. Gotuj jeszcze pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody przez ryż ( ok 8 minut)
Skrop sokiem z cytryny. Podawaj na gorąco.




 

źródło: ox.pl
dodał: BT 13-02-2016 19:15
drukuj artykuł Widzisz błąd? Zgłoś go


Komentarze (0)

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin.

Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.

Pozostałe wiadomości

Norweski triumf w Wiśle

19-11-2017 00:15

Reprezentanci Norwegii okazali się najlepsi w pierwszym drużynowym konkursie Pucharu Świata w sezonie 2017/2018. Johann Andre Forfang, Anders Fannemel, Daniel Andre Tande i Robert Johansson wyprzedzili reprezentantów Polski oraz czwórkę z Austrii. Oba te teamy uplasowały się ex aequo na drugim stopniu podium.

wyświetleń: 61komentarzy: 0

750 lat Skoczowa. Bolesław Noga

18-11-2017 21:30

Jubileusze stanowią okazję, aby na chwilę się zatrzymać, spojrzeć wstecz, podsumować to, co wydarzyło się na przestrzeni lat. Dlatego też wyszliśmy, jako Miejskie Centrum Kultury ''Integrator'', z inicjatywą zadania trzech pytań przed kamerą osobom związanym ze Skoczowem, wyraziście wkomponowanym z racji wielu doświadczeń i pełnionych przez nich ról w lokalną społeczność.

wyświetleń: 168komentarzy: 0

Kopciuszek dla 2-letniego Szymka

18-11-2017 20:15

4 tysiące złotych - tyle datków udało się zebrać wczoraj (17.11) w Szkole Podstawowej w Hażlachu, po spektaklu "Kopciuszek", który został wystawiony przez nauczycieli tej placówki. Pieniądze zostaną przekazane na rzecz chorego Szymonka Zamarskiego.

wyświetleń: 1063komentarzy: 0

''7 cudów świata i inne budowle'' - wystawa Książnicy Cieszyńskiej

18-11-2017 18:45

W czwartek (16.11) na terenie Książnicy Cieszyńskiej odbył się wernisaż wystawy "Siedem cudów świata i inne słynne budowle". Wystawa składa się z wyeksponowanych, bogato ilustrowanych dzieł, pochodzących z okresu od XVI do XIX w., są to druki ze zbiorów Książnicy Cieszyńskiej. W czasie tworzenia wystawy zwrócono szczególną uwagę nie tylko na siedem cudów świata, ale również na inne budowle, w jakiś sposób warte zapamiętania.

wyświetleń: 151komentarzy: 0

Na żywo: konferencja prasowa

18-11-2017 18:25

Konferencja prasowa po Konkursie drużynowym Pucharu Świata w Wiśle. Polacy ex aequo z drużyną Austrii zajęli drugie miejsce w konkursie drużynowym inaugurującym kolejny sezon Pucharu Świata. Na najwyższym stopniu podium stanęła reprezentacja Norwegii. Na niedzielę (19.11.2017) zaplanowano konkurs indywidualny. Zobaczymy w nim siedmiu Polaków: Jakuba Wolnego, Aleksandra Zniszczoła, Dawida Kubackiego, Piotra Żyłę, Stefana Hulę, Macieja Kota i Kamila Stocha.

wyświetleń: 328komentarzy: 0

Cieszyn oczami Dariusza Orszulika

18-11-2017 18:15

Wczoraj (17.11) w galerii na piętrze Księgarni Piastowskiej w Cieszynie miał miejsce wernisaż wystawy Dariusza Orszulika "Cieszyn jest piękny".

wyświetleń: 394komentarzy: 0

Cieszyn zapalił się na fioletowo

18-11-2017 16:30

Wcześniactwo to nie wyrok, jednak ciągle wiele rodziców dzieci przedwcześnie urodzonych nie wie gdzie szukać wsparcia i pomocy. Celem wczorajszej (17.11) fioletowej akcji, która miała miejsce m.in.w Cieszynie było zwrócenie uwagi, właśnie na problem wcześniactwa. 

wyświetleń: 432komentarzy: 0

XVIII Przegląd Pieśni Patriotycznej im. Małgorzaty Papiurek

18-11-2017 15:00

W czwartek 16 listopada 2017 roku w auli Szkoły Podstawowej w Zebrzydowicach odbył się XVIII Przegląd Pieśni Patriotycznej im. Małgorzaty Papiurek – eliminacje.

wyświetleń: 271komentarzy: 0

Strażnicy kontrolowali niewidzialnych

18-11-2017 13:40

Niewidzialni piesi i rowerzyści. Jak to możliwe? Bez właściwych odblasków na nieoświetlonej drodze wieczorem jesteśmy praktycznie niewidoczni. Właśnie takich pieszych i rowerzystów wyłapywali czeskocieszyńscy strażnicy miejscy podczas akcji „Zmierzch”.

wyświetleń: 1492komentarzy: 0

Zgłoś swoje drzewo

18-11-2017 12:40

Konkurs Drzewo Roku Klubu Gaja to propozycja dla wszystkich miłośników przyrody. Zwraca uwagę na drzewa i ich historie jako ważne elementy dziedzictwa przyrodniczego i kulturowego, które powinniśmy cenić i chronić. To także doskonała okazja do promocji swojej miejscowości oraz integracji lokalnej społeczności. Na zgłoszenia drzew do konkursu Drzewo Roku 2018 czekamy do końca listopada.

wyświetleń: 626komentarzy: 1
Kontakt z redkacją .