Wiadomości

Wkrótce w regionie

Kwiecień 2018
P W Ś C P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Kontakt24

wyświetleń: 3122komentarzy: 1

Moje córki, krowy (recenzja)

01-02-2016 09:20

Wszystko zaczyna się nie tak. Wiadomo, 13-tego... Zawieźć matkę na rutynowe badanie w szpitalu. Trzeba pilnować, bo sama nie pojedzie. Wiadomo, jakie są matki. Ale potem wszystko się, za przeproszeniem, chrzani...
Moje córki krowy w Kinie Piast jeszcze do 4 lutego, warto, fot. NG/ox.pl Moje córki krowy w Kinie Piast jeszcze do 4 lutego, warto, fot. NG/ox.pl

Matka dostaje wylewu i jest w śpiączce. Szczęście w nieszczęściu, gdyby nie była akurat w szpitalu, na pewno by w ogóle nie przeżyła. Ale jak zniesie to ojciec? I jeszcze ta denerwująco dziecinna, a przecież 40-letnia już, siostra Asia, która jest na najlepszej drodze do stania się alkoholiczką…

Główną bohaterką filmu w reż. Kingi Dębskiej (reż. m.in. Hel, 2009) jest Marta, znana aktorka (z tasiemca à la "M jak miłość"), silna, niezależna kobieta, która musi się zmierzyć z rodzinnym dramatem. Marta jest zaradna i opanowana, jej mottem jest „trzeba myśleć”. Wydaje się być nieczuła i twarda (co wyrzuca jej głównie siostra), ale ona po prostu nie użala się nad sobą.

Film jest słodko-gorzki, zrównoważony – jak to w życiu. Przywodzi na myśl „Jesień w Hrabstwie Osage” w reżyserii Johna Wellsa z 2013 roku, gdzie w podobny sposób twórcy wymierzyli widzowi odpowiednią dawkę humoru i dramatu. Podobna zresztą tematyka – rodzinny dramat, różnice zdań i charakterów, pogmatwane relacje, zadawnione urazy… Miłość i cierpienie bez patosu, ale i bez hiperboli i turpizmu Smarzowskiego. I takie kino podoba się. Widzowie chcą oglądać więcej takich polskich filmów, o czym świadczy nie tylko nagroda dziennikarzy i publiczności gdańskich Lwów i uznanie na świecie (np. owacje na stojąco podczas Rome Film Festiwal 2015), ale i wypełniona na sobotniej projekcji w 2/3 sala cieszyńskiego Kina Piast.

Niewydumane ujęcia, świetna muzyka (np. dobrze wykorzystana piosenka Piotr Bukartyk - Kup Sobie Psa), soczyste dialogi oraz zachwycająca Agata Kulesza w roli Marty i fenomenalny Marian Dziędziel jako ojciec, to główne atuty filmu. Warto wybrać się nawet ze starszymi dziećmi (od 15 lat), bo film może stanowić świetny pretekst do poważnych rozmów. W cieszyńskim Piaście „Moje córki, krowy” zobaczyć można jeszcze do 4 lutego, seanse o 18.00.

PS: Radzę nie oglądać zwiastuna przed wizytą w kinie.
 

Natasza Gorzołka



 

źródło: OX.PL
dodał: NG 01-02-2016 09:20
drukuj artykuł Widzisz błąd? Zgłoś go


Komentarze (1)

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin.

xfactor
01-02-2016 13:54
xfactor
Byłam wczoraj w Skoczowie na tym filmie.Bardzo fajny,życiowy film.Polecam bo warto.Dodam że wszystkie miejsca były zajęte.
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.

Pozostałe wiadomości

Magnolie nie tylko w Cieszynie

24-04-2018 12:00

Za miasto magnolii od lat uznawany jest Cieszyn. Tu tutaj powstał bijący rekordy popularności Szlak Kwitnącej Magnolii, a turyści zjeżdżają z całej Polski, żeby je zobaczyć. Tych pięknych roślin nie brakuje również w sąsiednich miejscowościach. Jak wskazał Czesław Stuchlik, działacz regionalny z Pogwizdowa, również w tym sołectwie można poruszać się szlakiem pięknych, wiosennych kwiatów.

wyświetleń: 110komentarzy: 0

Lepiej nie używać podczas jazdy...

24-04-2018 11:00

Do akcji mających poprawić stan bezpieczeństwa na drodze dołączyła kolejna, nosi ona kryptonim – „Telefon”. Ma ona m.in. za zadanie uświadomienie kierującym zagrożeń wynikających z korzystania z telefonu podczas jazdy. Akcja trwać będzie cały dzień.

wyświetleń: 527komentarzy: 1

Wczoraj nie zdążyli

24-04-2018 09:15

Z wczoraj na dzisiaj przeniesiono wizytację komisji, która odebrać ma tymczasowe oznakowanie w obrębie ulic Górny Bór, Mickiewicza i Targowej w Skoczowie. Przypomnijmy, u zbiegu tych dróg rusza budowa ronda. Przebudowana ma zostać również ulica Górny Bór.

wyświetleń: 1373komentarzy: 2

Wisła - ruszy klub seniora

24-04-2018 07:30

Wisła zakwalifikowała się do ministerialnego programu ‘Senior +’. Dzięki niemu jeszcze w tym roku w mieście powstanie sala spotkań dla seniorów.

wyświetleń: 334komentarzy: 0

Fortuna Bieg ulicami Cieszyna i Czeskiego Cieszyna

23-04-2018 22:20

Wczoraj (22.04) po raz dziesiąty fani biegania mogli wziąć udział w cieszyńskim Fortuna Biegu. Po obu stronach Olzy biegali młodsi i starsi. W tym roku wystartowało ponad dwa tysiące zawodników, w tym 987 dzieci i młodzieży. Zobacz relację z tego wydarzenia.

wyświetleń: 1230komentarzy: 0

Cieszyńscy judocy wystąpili na dwóch turniejach

23-04-2018 20:20

Podopieczni Arkadiusza Lipy wzięli udział w zawodach międzynarodowych. W sobotę rywalizowali tuż za naszą granicą, w Czeskim Cieszynie, a następnego dnia wybrali się do Sosnowca.

wyświetleń: 478komentarzy: 0

Coś dla młodych Zaborzan

23-04-2018 18:15

Prace geodezyjne już się zakończyły, niebawem na teren szkoły w Zaborzu wjedzie ciężki sprzęt. Przez najbliższe kilkanaście miesięcy przy placówce trwać będzie budowa nowej sali gimnastycznej.

wyświetleń: 371komentarzy: 0

Św. Jerzy - lokalne tradycje

23-04-2018 18:00

23 kwietnia to Dzień św. Jerzego – patrona wielu europejskich krajów, a także wędrowców, górników, żołnierzy, kowali, bednarzy, artystów, więźniów, skautów oraz harcerzy. Również w regionie Śląska Cieszyńskiego bohaterski święty zasłużył sobie na specjalne obchody w dniu, kiedy jest wspominany.

wyświetleń: 548komentarzy: 0

Tramwajem po Cieszynie ? - podano wyniki analiz

23-04-2018 17:00

Były plany, by tramwaj wrócił na cieszyńskie ulice, ale na planach się skończyło. W zeszłym tygodniu odbyła się konferencja zamykająca polsko-czeski projekt „Analiza możliwości przywrócenia tramwaju jako atrakcji turystycznej Cieszyna i Czeskiego Cieszyna”. Jak już wiadomo zamiast tramwaju będzie szlak świetlny.

wyświetleń: 2682komentarzy: 4

20 lat euroregionu - filmy w Avionie

23-04-2018 16:15

W niedzielę (22.04) na terenie czeskiego Avionu miały miejsce projekcje filmów, które w jakiś sposób nawiązywały do losów Czech oraz Polski w 2 połowie XX wieku. Wydarzenie było częścią obchodów 20-lecia Euroregionu Śląska Cieszyńskiego – podpisanie umowy polsko-czeskiej, która rozpoczynała współpracę regionalną miało miejsce 22 kwietnia 1998 roku.

wyświetleń: 298komentarzy: 0
Kontakt z redkacją .