Wiadomości

Kontakt24

wyświetleń: 2818komentarzy: 1

Moje córki, krowy (recenzja)

01-02-2016 09:20

Wszystko zaczyna się nie tak. Wiadomo, 13-tego... Zawieźć matkę na rutynowe badanie w szpitalu. Trzeba pilnować, bo sama nie pojedzie. Wiadomo, jakie są matki. Ale potem wszystko się, za przeproszeniem, chrzani...
Moje córki, krowy (recenzja) Moje córki krowy w Kinie Piast jeszcze do 4 lutego, warto, fot. NG/ox.pl

Matka dostaje wylewu i jest w śpiączce. Szczęście w nieszczęściu, gdyby nie była akurat w szpitalu, na pewno by w ogóle nie przeżyła. Ale jak zniesie to ojciec? I jeszcze ta denerwująco dziecinna, a przecież 40-letnia już, siostra Asia, która jest na najlepszej drodze do stania się alkoholiczką…

Główną bohaterką filmu w reż. Kingi Dębskiej (reż. m.in. Hel, 2009) jest Marta, znana aktorka (z tasiemca à la "M jak miłość"), silna, niezależna kobieta, która musi się zmierzyć z rodzinnym dramatem. Marta jest zaradna i opanowana, jej mottem jest „trzeba myśleć”. Wydaje się być nieczuła i twarda (co wyrzuca jej głównie siostra), ale ona po prostu nie użala się nad sobą.

Film jest słodko-gorzki, zrównoważony – jak to w życiu. Przywodzi na myśl „Jesień w Hrabstwie Osage” w reżyserii Johna Wellsa z 2013 roku, gdzie w podobny sposób twórcy wymierzyli widzowi odpowiednią dawkę humoru i dramatu. Podobna zresztą tematyka – rodzinny dramat, różnice zdań i charakterów, pogmatwane relacje, zadawnione urazy… Miłość i cierpienie bez patosu, ale i bez hiperboli i turpizmu Smarzowskiego. I takie kino podoba się. Widzowie chcą oglądać więcej takich polskich filmów, o czym świadczy nie tylko nagroda dziennikarzy i publiczności gdańskich Lwów i uznanie na świecie (np. owacje na stojąco podczas Rome Film Festiwal 2015), ale i wypełniona na sobotniej projekcji w 2/3 sala cieszyńskiego Kina Piast.

Niewydumane ujęcia, świetna muzyka (np. dobrze wykorzystana piosenka Piotr Bukartyk - Kup Sobie Psa), soczyste dialogi oraz zachwycająca Agata Kulesza w roli Marty i fenomenalny Marian Dziędziel jako ojciec, to główne atuty filmu. Warto wybrać się nawet ze starszymi dziećmi (od 15 lat), bo film może stanowić świetny pretekst do poważnych rozmów. W cieszyńskim Piaście „Moje córki, krowy” zobaczyć można jeszcze do 4 lutego, seanse o 18.00.

PS: Radzę nie oglądać zwiastuna przed wizytą w kinie.
 

Natasza Gorzołka



 

zródło: OX.PL
dodał: NG 01-02-2016 09:20
drukuj artykuł Widzisz błąd? Zgłoś go


Komentarze (1)

Redakcja nie ponosi odpowiedzialność za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin.

xfactor
01-02-2016 13:54
xfactor
Byłam wczoraj w Skoczowie na tym filmie.Bardzo fajny,życiowy film.Polecam bo warto.Dodam że wszystkie miejsca były zajęte.
Musisz się zalogować aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta ? Zarejestruj się i sprawdź co możesz zyskać.

Pozostałe wiadomości

Rajd Barum: Kajetanowicz liderem

28-08-2016 19:55

Choć na rozstrzygnięcie losów tytułów w klasyfikacjach indywidualnych FIA ERC musimy jeszcze poczekać co najmniej do wrześniowego Rajdu Lipawy na Łotwie, to już dziś LOTOS Rally Team może się cieszyć z drugiego z rzędu tytułu Rajdowych Mistrzów Europy w klasyfikacji zespołowej. Po zakończonym dziś Rajdzie Barum polski zespół ma 58 punktów przewagi. W pozostałych dwóch rundach sezonu można zdobyć maksymalnie 50 punktów, co oznacza, że żadna ekipa nie zdoła już wyprzedzić zespołu Kajetanowicza.

wyświetleń: 613komentarzy: 0

Najmłodsi stela 84/486/2016

28-08-2016 17:30

Zapraszamy na kolejną część cyklu - ''Najmłodsi stela''- czyli fotogalerię najmłodszych mieszkańców naszego powiatu w obiektywie naszego fotoreportera.

wyświetleń: 4058komentarzy: 0

Malarstwo Moniki Panek

28-08-2016 15:25

3 września, tj. w sobotę odbędzie się wernisaż wystawy Moniki Panek pt. Stany Ulotne. Prezentacja malarstwa artystki potrwa do 30 września w Galerii Muflon w Ustroniu.

wyświetleń: 345komentarzy: 0

Skoczów: kiedyś i dziś. Część 35/16

28-08-2016 13:00

W dzisiejszym artykule z serii o Skoczowie pozostaniemy w tematyce pożarniczej, opowiadając o początkach miejscowej straży pożarnej.

wyświetleń: 868komentarzy: 0

Archiwalia Polskiego Towarzystwa Ludoznawczego w zbiorach Książnicy

28-08-2016 10:30

W piątkowe popołudnie (26 sierpnia) w Książnicy Cieszyńskiej zapoznać się możny było z historią archiwów Polskiego Towarzystwa Ludoznawczego przechowywanych w tutejszej placówce. O ich losach nim trafiły pod opiekę Książnicy i konserwacji, jakiej poddali dokumenty jej pracownicy opowiedziała zebranym Łucja Brzeżycka.

wyświetleń: 249komentarzy: 0

Kościoły Śląska Cieszyńskiego. Część 35/16 - Parafia Ewangelicko-Augsburska w Ustroniu

28-08-2016 08:15

Wiosną 1654 roku - w okresie od 21 marca do 18 kwietnia - ewangelikom odebrano 50 kościołów na Śląsku Cieszyńskim. po tym trudnym czasie powstała m.in. parafia ewangelicka w Ustroniu.

wyświetleń: 1021komentarzy: 2

Msze i nabożeństwa online

28-08-2016 06:30

Nie możesz być na mszy lub nabożeństwie? Nic straconego, zawsze możesz uczestniczyć w nich dzięki kamerom udostępnionym online. Poniżej prezentujemy listę kościołów z naszego regionu, w których zostały uruchomione transmisje na żywo, również na urządzenia mobilne.

wyświetleń: 767komentarzy: 0

Nie pociągiem a rowerem do Bielska?

27-08-2016 19:30

Czy linia kolejowa nr 190 z Bielska – Białej do Cieszyna przekształcona zostanie w ścieżkę dla rowerów? Nieczynna od kilku lat trasa może przekształcić się szlak dla cyklistów. Takie informacje napływają z Katowic, samorząd województwa zlecił audyt nieczynnych tras kolejowych pod kątem utworzenia na nich tras rowerowych.

wyświetleń: 4598komentarzy: 7

Przed 100 laty na łamach prasy na Śląsku Cieszyńskim pisano... (35/8/16)

27-08-2016 18:00

Czego użyli dwaj "rybacy" z Godziszowa podczas połowu? Na te i inne pytania odpowie nasz cotygodniowy przegląd prasy sprzed stu lat.

wyświetleń: 398komentarzy: 0

Samochodem w 'arkę'

27-08-2016 17:30

Dzisiaj (27 sierpnia) po godzinie piętnastej w Brennej doszło do wypadku. Samochód uderzył w dom.

wyświetleń: 7031komentarzy: 17
loading...
Kontakt z redkacją