Wkrótce w regionie

Kontakt24

wyświetleń: 2714komentarzy: 1

Moje córki, krowy (recenzja)

01-02-2016 09:20

Wszystko zaczyna się nie tak. Wiadomo, 13-tego... Zawieźć matkę na rutynowe badanie w szpitalu. Trzeba pilnować, bo sama nie pojedzie. Wiadomo, jakie są matki. Ale potem wszystko się, za przeproszeniem, chrzani...
Moje córki, krowy (recenzja) Moje córki krowy w Kinie Piast jeszcze do 4 lutego, warto, fot. NG/ox.pl

Matka dostaje wylewu i jest w śpiączce. Szczęście w nieszczęściu, gdyby nie była akurat w szpitalu, na pewno by w ogóle nie przeżyła. Ale jak zniesie to ojciec? I jeszcze ta denerwująco dziecinna, a przecież 40-letnia już, siostra Asia, która jest na najlepszej drodze do stania się alkoholiczką…

Główną bohaterką filmu w reż. Kingi Dębskiej (reż. m.in. Hel, 2009) jest Marta, znana aktorka (z tasiemca à la "M jak miłość"), silna, niezależna kobieta, która musi się zmierzyć z rodzinnym dramatem. Marta jest zaradna i opanowana, jej mottem jest „trzeba myśleć”. Wydaje się być nieczuła i twarda (co wyrzuca jej głównie siostra), ale ona po prostu nie użala się nad sobą.

Film jest słodko-gorzki, zrównoważony – jak to w życiu. Przywodzi na myśl „Jesień w Hrabstwie Osage” w reżyserii Johna Wellsa z 2013 roku, gdzie w podobny sposób twórcy wymierzyli widzowi odpowiednią dawkę humoru i dramatu. Podobna zresztą tematyka – rodzinny dramat, różnice zdań i charakterów, pogmatwane relacje, zadawnione urazy… Miłość i cierpienie bez patosu, ale i bez hiperboli i turpizmu Smarzowskiego. I takie kino podoba się. Widzowie chcą oglądać więcej takich polskich filmów, o czym świadczy nie tylko nagroda dziennikarzy i publiczności gdańskich Lwów i uznanie na świecie (np. owacje na stojąco podczas Rome Film Festiwal 2015), ale i wypełniona na sobotniej projekcji w 2/3 sala cieszyńskiego Kina Piast.

Niewydumane ujęcia, świetna muzyka (np. dobrze wykorzystana piosenka Piotr Bukartyk - Kup Sobie Psa), soczyste dialogi oraz zachwycająca Agata Kulesza w roli Marty i fenomenalny Marian Dziędziel jako ojciec, to główne atuty filmu. Warto wybrać się nawet ze starszymi dziećmi (od 15 lat), bo film może stanowić świetny pretekst do poważnych rozmów. W cieszyńskim Piaście „Moje córki, krowy” zobaczyć można jeszcze do 4 lutego, seanse o 18.00.

PS: Radzę nie oglądać zwiastuna przed wizytą w kinie.
 

Natasza Gorzołka



 

zródło: OX.PL
dodał: NG 01-02-2016 09:20
drukuj artykuł Widzisz błąd? Zgłoś go


Komentarze (1)

Redakcja nie ponosi odpowiedzialność za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin.

xfactor
01-02-2016 13:54
xfactor
Byłam wczoraj w Skoczowie na tym filmie.Bardzo fajny,życiowy film.Polecam bo warto.Dodam że wszystkie miejsca były zajęte.
Musisz się zalogować aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta ? Zarejestruj się i sprawdź co możesz zyskać.

Pozostałe wiadomości

Uwaga firmy! Nadciąga JPK

01-07-2016 17:40

Słyszeliście o Jednolitym Pliku Księgowym? Jeśli – jak niemal 30% firm jeszcze nie – to zapoznajcie się z tym zagadnieniem jak najszybciej. JPK wchodzi bowiem w życie… dzisiaj (1 lipca).

wyświetleń: 288komentarzy: 0

Policjanci na pikniku

01-07-2016 16:15

Policjanci z Cieszyna i Ustronia wzięli udział pikniku rodzinnym Parafii Ewangelicko-Augsburskiej w Goleszowie. Przede wszystkim powiedzieli najmłodszym jak bezpiecznie spędzić wakacje.

wyświetleń: 315komentarzy: 0

Kierowcy, uważajcie na upały!

01-07-2016 14:40

Lato dopiero się rozkręca, może być coraz cieplej, przed upałami ostrzegają nie tylko meteorolodzy, ale i… policjanci.

wyświetleń: 706komentarzy: 0

Najmłodsi stela 65/467/2016

01-07-2016 12:50

Zapraszamy na kolejną część cyklu - ''Najmłodsi stela''- czyli fotogalerię najmłodszych mieszkańców naszego powiatu w obiektywie naszego fotoreportera.

wyświetleń: 1766komentarzy: 0

Absolutorium dla Burmistrza Cieszyna niejednogłośnie

01-07-2016 11:00

Podczas wczorajszej (30.06) sesji Rady Miejskiej Cieszyna radni, przy jednym głosie sprzeciwu, udzielili Burmistrzowi Miasta Cieszyna absolutorium. Przeciwko głosował samorządowiec Czesław Banot.

wyświetleń: 1312komentarzy: 2

Upały i burze

01-07-2016 09:15

Ten nierozłączny ostatnimi czasy duet znów na ustach meteorologów, którzy ostrzegają przed wysokimi temperaturami i burzami z gradem.

wyświetleń: 1578komentarzy: 0

Jaki system LPG wybrać?

01-07-2016 07:30

Chcesz przerobić benzynę na gaz? Zanim umówisz się do gazownika, poznaj zasady działania układów wszystkich generacji – od I do V i wybierz taki, który najlepiej będzie współpracował z silnikiem. 

wyświetleń: 549komentarzy: 0

Portal OX.PL poleca!

30-06-2016 19:15

Jakie imprezy odbywać będą się w najbliższym czasie w regionie? Czego nie wolno przegapić? Zapraszamy Was na kolejny odcinek wideozapowiedzi.

wyświetleń: 1616komentarzy: 0

Nie trzeba się bać nietoperzy

30-06-2016 17:30

Choć za przypadek zarażenia wścieklizna, który wydarzył się ostatnio w Skoczowie, odpowiada nietoperz, nie ma się co bać – przekonują specjaliści. To odosobniony przypadek, nietoperze nie są specjalnym zagrożeniem, równie dobrze wściekliznę może przenieść polna mysz.

wyświetleń: 1600komentarzy: 2

Burmistrz Cieszyna odznaczony

30-06-2016 16:45

Burmistrz Cieszyna, Ryszard Macura został odznaczony Złotą Odznaką „Za Zasługi dla Uniwersytetu Śląskiego". Odznaczenie zostało ustanowione 8 czerwca 1973 roku. Honoruje się nim osoby, które szczególnie zasłużyły się dla rozwoju Uniwersytetu Śląskiego.

wyświetleń: 1307komentarzy: 12
Kontakt z redkacją