Wiadomości

Wkrótce w regionie

Kontakt24

wyświetleń: 2959komentarzy: 1

Moje córki, krowy (recenzja)

01-02-2016 09:20

Wszystko zaczyna się nie tak. Wiadomo, 13-tego... Zawieźć matkę na rutynowe badanie w szpitalu. Trzeba pilnować, bo sama nie pojedzie. Wiadomo, jakie są matki. Ale potem wszystko się, za przeproszeniem, chrzani...
Moje córki krowy w Kinie Piast jeszcze do 4 lutego, warto, fot. NG/ox.pl Moje córki krowy w Kinie Piast jeszcze do 4 lutego, warto, fot. NG/ox.pl

Matka dostaje wylewu i jest w śpiączce. Szczęście w nieszczęściu, gdyby nie była akurat w szpitalu, na pewno by w ogóle nie przeżyła. Ale jak zniesie to ojciec? I jeszcze ta denerwująco dziecinna, a przecież 40-letnia już, siostra Asia, która jest na najlepszej drodze do stania się alkoholiczką…

Główną bohaterką filmu w reż. Kingi Dębskiej (reż. m.in. Hel, 2009) jest Marta, znana aktorka (z tasiemca à la "M jak miłość"), silna, niezależna kobieta, która musi się zmierzyć z rodzinnym dramatem. Marta jest zaradna i opanowana, jej mottem jest „trzeba myśleć”. Wydaje się być nieczuła i twarda (co wyrzuca jej głównie siostra), ale ona po prostu nie użala się nad sobą.

Film jest słodko-gorzki, zrównoważony – jak to w życiu. Przywodzi na myśl „Jesień w Hrabstwie Osage” w reżyserii Johna Wellsa z 2013 roku, gdzie w podobny sposób twórcy wymierzyli widzowi odpowiednią dawkę humoru i dramatu. Podobna zresztą tematyka – rodzinny dramat, różnice zdań i charakterów, pogmatwane relacje, zadawnione urazy… Miłość i cierpienie bez patosu, ale i bez hiperboli i turpizmu Smarzowskiego. I takie kino podoba się. Widzowie chcą oglądać więcej takich polskich filmów, o czym świadczy nie tylko nagroda dziennikarzy i publiczności gdańskich Lwów i uznanie na świecie (np. owacje na stojąco podczas Rome Film Festiwal 2015), ale i wypełniona na sobotniej projekcji w 2/3 sala cieszyńskiego Kina Piast.

Niewydumane ujęcia, świetna muzyka (np. dobrze wykorzystana piosenka Piotr Bukartyk - Kup Sobie Psa), soczyste dialogi oraz zachwycająca Agata Kulesza w roli Marty i fenomenalny Marian Dziędziel jako ojciec, to główne atuty filmu. Warto wybrać się nawet ze starszymi dziećmi (od 15 lat), bo film może stanowić świetny pretekst do poważnych rozmów. W cieszyńskim Piaście „Moje córki, krowy” zobaczyć można jeszcze do 4 lutego, seanse o 18.00.

PS: Radzę nie oglądać zwiastuna przed wizytą w kinie.
 

Natasza Gorzołka



 

zródło: OX.PL
dodał: NG 01-02-2016 09:20
drukuj artykuł Widzisz błąd? Zgłoś go


Komentarze (1)

Redakcja nie ponosi odpowiedzialność za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin.

xfactor
01-02-2016 13:54
xfactor
Byłam wczoraj w Skoczowie na tym filmie.Bardzo fajny,życiowy film.Polecam bo warto.Dodam że wszystkie miejsca były zajęte.
Musisz się zalogować aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta ? Zarejestruj się i sprawdź co możesz zyskać.

Pozostałe wiadomości

Jakub Ćwiek w Cieszynie

30-03-2017 10:10

28 marca Biblioteka Miejska w Cieszynie gościła kolejną zacną postać ze świata literatury. Tym razem był to Jakub Ćwiek - ceniony bestsellerowy pisarz młodego pokolenia, najbardziej znany ze zbioru opowiadań pod tytułem Kłamca, powieści „Dreszcz” czy książki „Chłopcy”. Autor chcąc wesprzeć cieszyńską Bibliotekę, która ucierpiała ostatnio na skutek pożaru, nie pobrał żadnej gaży za spotkanie z fanami, a dodatkowo obdarował czytelnię książkami z gatunku fantastyki.

wyświetleń: 60komentarzy: 0

Nieboras w kadrze Polski

30-03-2017 10:00

Mieszkaniec Gminy Goleszów, Mateusz Nieboras, kolarz górski został powołany do kadry Polski.

wyświetleń: 93komentarzy: 0

Ranny motocyklista

30-03-2017 09:10

Wczoraj (29.03) wieczorem na wiślance w Skoczowie doszło do zdarzenia drogowego z udziałem motocyklisty.

wyświetleń: 2387komentarzy: 4

Nowa kładka nad Bobrówką

30-03-2017 07:30

Bez problemu można przechodzić już kładką nad Bobrówką w Cieszynie. Nad rzeczką pojawiła się nowa przeprawa, która kilka miesięcy temu zdemontowano z innego miejsca.

wyświetleń: 819komentarzy: 2

Policja w maskach

29-03-2017 21:30

To nie żart, mundurowi mogą pojawić się na patrolach w maskach… uspokajamy – przeciwsmogowych. Do jednostek miejskich i powiatowych naszego województwa trafiło 2200 masek przeciwsmogowych, zakupionych przez Komendę Wojewódzką Policji w Katowicach.

wyświetleń: 2340komentarzy: 4

Najmłodsi stela 26/552/2017

29-03-2017 18:00

Zapraszamy na kolejną część cyklu - ''Najmłodsi stela''- czyli fotogalerię najmłodszych mieszkańców naszego powiatu w obiektywie naszego fotoreportera.

wyświetleń: 4949komentarzy: 0

Krzysztof Gołombek najlepszym dzielnicowym w powiecie

29-03-2017 17:05

Starszy aspirant Krzysztof Gołombek z Komisariatu Policji w Wiśle, to najlepszy dzielnicowy w powiecie cieszyńskim. Podczas wczorajszej (28.03) sesji Rady Powiatu z rąk Starosty Powiatu Cieszyńskiego odebrał nagrodę i gratulacje.

wyświetleń: 2237komentarzy: 0

Ostatnia szansa na zgłoszenie pisanki do konkursu

29-03-2017 15:50

Nie ważne, czy Twoimi pisankami zachwycają się znajomi i rodzina, czy też co roku wychodzą Ci koszmarki pisankowe - zgłoś się do konkursu i przyłącz się do zabawy! Zostały ostatnie dni, by zgłosić wykonaną przez siebie pisankę do konkursu "Popisz się pisanką".

wyświetleń: 398komentarzy: 0

Nożyczki poszły w ruch

29-03-2017 15:00

26 marca, kolejny już rok, młodzi adepci sztuki fryzjerskiej walczyli w Skoczowie o Puchar Beskidów – w ramach XII Konkursu Fryzjerskiego Juniorów.

wyświetleń: 1336komentarzy: 0

Wygrana w turnieju, przegrana w III lidze

29-03-2017 13:30

Wygrana w turnieju wielkanocnym oraz porażka z Rybnikiem w III lidze. Miniony weekend był dla piłkarek UKS Gimnazjum Istebna bardzo intensywny.

wyświetleń: 499komentarzy: 0
Kontakt z redkacją