Wiadomości

Wkrótce w regionie

Kontakt24

wyświetleń: 2749komentarzy: 1

Moje córki, krowy (recenzja)

01-02-2016 09:20

Wszystko zaczyna się nie tak. Wiadomo, 13-tego... Zawieźć matkę na rutynowe badanie w szpitalu. Trzeba pilnować, bo sama nie pojedzie. Wiadomo, jakie są matki. Ale potem wszystko się, za przeproszeniem, chrzani...
Moje córki, krowy (recenzja) Moje córki krowy w Kinie Piast jeszcze do 4 lutego, warto, fot. NG/ox.pl

Matka dostaje wylewu i jest w śpiączce. Szczęście w nieszczęściu, gdyby nie była akurat w szpitalu, na pewno by w ogóle nie przeżyła. Ale jak zniesie to ojciec? I jeszcze ta denerwująco dziecinna, a przecież 40-letnia już, siostra Asia, która jest na najlepszej drodze do stania się alkoholiczką…

Główną bohaterką filmu w reż. Kingi Dębskiej (reż. m.in. Hel, 2009) jest Marta, znana aktorka (z tasiemca à la "M jak miłość"), silna, niezależna kobieta, która musi się zmierzyć z rodzinnym dramatem. Marta jest zaradna i opanowana, jej mottem jest „trzeba myśleć”. Wydaje się być nieczuła i twarda (co wyrzuca jej głównie siostra), ale ona po prostu nie użala się nad sobą.

Film jest słodko-gorzki, zrównoważony – jak to w życiu. Przywodzi na myśl „Jesień w Hrabstwie Osage” w reżyserii Johna Wellsa z 2013 roku, gdzie w podobny sposób twórcy wymierzyli widzowi odpowiednią dawkę humoru i dramatu. Podobna zresztą tematyka – rodzinny dramat, różnice zdań i charakterów, pogmatwane relacje, zadawnione urazy… Miłość i cierpienie bez patosu, ale i bez hiperboli i turpizmu Smarzowskiego. I takie kino podoba się. Widzowie chcą oglądać więcej takich polskich filmów, o czym świadczy nie tylko nagroda dziennikarzy i publiczności gdańskich Lwów i uznanie na świecie (np. owacje na stojąco podczas Rome Film Festiwal 2015), ale i wypełniona na sobotniej projekcji w 2/3 sala cieszyńskiego Kina Piast.

Niewydumane ujęcia, świetna muzyka (np. dobrze wykorzystana piosenka Piotr Bukartyk - Kup Sobie Psa), soczyste dialogi oraz zachwycająca Agata Kulesza w roli Marty i fenomenalny Marian Dziędziel jako ojciec, to główne atuty filmu. Warto wybrać się nawet ze starszymi dziećmi (od 15 lat), bo film może stanowić świetny pretekst do poważnych rozmów. W cieszyńskim Piaście „Moje córki, krowy” zobaczyć można jeszcze do 4 lutego, seanse o 18.00.

PS: Radzę nie oglądać zwiastuna przed wizytą w kinie.
 

Natasza Gorzołka



 

zródło: OX.PL
dodał: NG 01-02-2016 09:20
drukuj artykuł Widzisz błąd? Zgłoś go


Komentarze (1)

Redakcja nie ponosi odpowiedzialność za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin.

xfactor
01-02-2016 13:54
xfactor
Byłam wczoraj w Skoczowie na tym filmie.Bardzo fajny,życiowy film.Polecam bo warto.Dodam że wszystkie miejsca były zajęte.
Musisz się zalogować aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta ? Zarejestruj się i sprawdź co możesz zyskać.

Pozostałe wiadomości

Drużyna z Kowali najlepsza

27-07-2016 16:30

W miniony weekend (23.07) w Kiczycach odbyły się zawody skoczowskich sołectw. Rywalizację sportową na wesoło wygrała drużyna z Kowali.

wyświetleń: 133komentarzy: 0

Jaworzynka: pomnik dla biskupa

27-07-2016 15:00

Nietypowy pomnik pojawił się w Jaworzynce przy rondzie. Mieszkańcy Jaworzynki postanowili uhonorować swojego krajana, biskupa Wiesława Krótkiego - biskupa diecezji Churchill - Zatoka Hudsona.

wyświetleń: 622komentarzy: 1

Zabezpieczają ŚDM

27-07-2016 14:55

60. policjantów garnizonu cieszyńskiego weźmie udział w zabezpieczeniu papieskiej wizyty w Częstochowie.

wyświetleń: 592komentarzy: 1

Chcą rewitalizować Ustroń

27-07-2016 13:40

Burmistrz Ustronia Ireneusz Szarzec, zachęca do wzięcia udziału w ankiecie, dzięki której zostanie stworzony program rewitalizacji miasta w jego różnych obszarach.

wyświetleń: 423komentarzy: 2

'Papież tak, PiS nie'

27-07-2016 12:00

Na białych płachtach przytwierdzonych do barierek kładek prowadzących nad drogą S1 w Cieszynie pojawiły się napisy. Z ich treści wynika, że osoby, które je wywiesiły nieszczególnie kochają rządząca partię.

wyświetleń: 3891komentarzy: 20

Możliwe burze z gradem

27-07-2016 11:00

Kolejny dzień meteorolodzy ostrzegają mieszkańców naszego regionu przed burzami, miejscami z gradem.

wyświetleń: 1296komentarzy: 0

Strzelali i wygrali

27-07-2016 09:10

W dniach 23-24 lipca w Legnicy odbyła się runda finałowa Pucharu Polski w Łucznictwie Polowym Field WA 2016. Anna Stanieczek i Przemysław Konecki (LUKS ORLIK Goleszów) zwyciężyli w swoich kategoriach.

wyświetleń: 493komentarzy: 0

Pomysły na Ustroń

27-07-2016 07:30

35 projektów do budżetu obywatelskiego zgłoszono w Ustroniu. Do 31 sierpnia będzie trwała weryfikacja i opiniowanie  otrzymanych od mieszkańców gminy pomysłów.

wyświetleń: 947komentarzy: 2

Zebrzydowice: przymiarki do remontu

26-07-2016 19:05

W Gminie Zebrzydowice ogłoszono przetarg na remont paru ulic: Dworcowej, Staropolskiej, Otrębowskiej, Olchowej. Do 9 sierpnia włodarze czekają na oferty, remont ma być zakończony w połowie października.

wyświetleń: 1426komentarzy: 0

Najmłodsi stela 692/475/2016

26-07-2016 17:20

Zapraszamy na kolejną część cyklu - ''Najmłodsi stela''- czyli fotogalerię najmłodszych mieszkańców naszego powiatu w obiektywie naszego fotoreportera.

wyświetleń: 3550komentarzy: 0
Kontakt z redkacją