Brenna | Chybie | Cieszyn | Czeski Cieszyn | Dębowiec | Goleszów | Hażlach | Istebna | Jasienica | Jaworze | Ostrawa | Skoczów | Strumień | Ustroń | Wisła | Zebrzydowice

Wiadomości

Wkrótce w regionie

Maj 2016
P W Ś C P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Kontakt24

wyświetleń: 2644komentarzy: 1

Moje córki, krowy (recenzja)

01-02-2016 09:20

Wszystko zaczyna się nie tak. Wiadomo, 13-tego... Zawieźć matkę na rutynowe badanie w szpitalu. Trzeba pilnować, bo sama nie pojedzie. Wiadomo, jakie są matki. Ale potem wszystko się, za przeproszeniem, chrzani...
Moje córki, krowy (recenzja) Moje córki krowy w Kinie Piast jeszcze do 4 lutego, warto, fot. NG/ox.pl

Matka dostaje wylewu i jest w śpiączce. Szczęście w nieszczęściu, gdyby nie była akurat w szpitalu, na pewno by w ogóle nie przeżyła. Ale jak zniesie to ojciec? I jeszcze ta denerwująco dziecinna, a przecież 40-letnia już, siostra Asia, która jest na najlepszej drodze do stania się alkoholiczką…

Główną bohaterką filmu w reż. Kingi Dębskiej (reż. m.in. Hel, 2009) jest Marta, znana aktorka (z tasiemca à la "M jak miłość"), silna, niezależna kobieta, która musi się zmierzyć z rodzinnym dramatem. Marta jest zaradna i opanowana, jej mottem jest „trzeba myśleć”. Wydaje się być nieczuła i twarda (co wyrzuca jej głównie siostra), ale ona po prostu nie użala się nad sobą.

Film jest słodko-gorzki, zrównoważony – jak to w życiu. Przywodzi na myśl „Jesień w Hrabstwie Osage” w reżyserii Johna Wellsa z 2013 roku, gdzie w podobny sposób twórcy wymierzyli widzowi odpowiednią dawkę humoru i dramatu. Podobna zresztą tematyka – rodzinny dramat, różnice zdań i charakterów, pogmatwane relacje, zadawnione urazy… Miłość i cierpienie bez patosu, ale i bez hiperboli i turpizmu Smarzowskiego. I takie kino podoba się. Widzowie chcą oglądać więcej takich polskich filmów, o czym świadczy nie tylko nagroda dziennikarzy i publiczności gdańskich Lwów i uznanie na świecie (np. owacje na stojąco podczas Rome Film Festiwal 2015), ale i wypełniona na sobotniej projekcji w 2/3 sala cieszyńskiego Kina Piast.

Niewydumane ujęcia, świetna muzyka (np. dobrze wykorzystana piosenka Piotr Bukartyk - Kup Sobie Psa), soczyste dialogi oraz zachwycająca Agata Kulesza w roli Marty i fenomenalny Marian Dziędziel jako ojciec, to główne atuty filmu. Warto wybrać się nawet ze starszymi dziećmi (od 15 lat), bo film może stanowić świetny pretekst do poważnych rozmów. W cieszyńskim Piaście „Moje córki, krowy” zobaczyć można jeszcze do 4 lutego, seanse o 18.00.

PS: Radzę nie oglądać zwiastuna przed wizytą w kinie.
 

Natasza Gorzołka



 

zródło: OX.PL
dodał: NG 01-02-2016 09:20
drukuj artykuł


Komentarze (1)

Redakcja nie ponosi odpowiedzialność za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin.

xfactor
01-02-2016 13:54
xfactor
Byłam wczoraj w Skoczowie na tym filmie.Bardzo fajny,życiowy film.Polecam bo warto.Dodam że wszystkie miejsca były zajęte.
Musisz się zalogować aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta ? Zarejestruj się i sprawdź co możesz zyskać.

Pozostałe wiadomości

Międzygminna strefa gospodarcza w powiecie cieszyńskim?

24-05-2016 19:30

Coraz więcej miast i gmin decyduje się na współpracę w ramach tzw. międzygminnej strefy gospodarczej. Inicjatywa ta ma przyciągać nowych inwestorów, a Ci z kolei mają tworzyć nowe miejsca pracy. Czy Cieszyn i sąsiednie gminy również zdecydują się na uruchomienie takiej strefy? Wszystko wskazuje na to, że tak i to już całkiem niedługo.

wyświetleń: 611komentarzy: 0

Cieszyńska ''Gąska'' Słupczyńskiego (felieton)

24-05-2016 18:15

Kim jest aktor? Kapłan Melpomeny, pośrednik między Sztuką a Widzem? A czy jest człowiekiem? Czy ma swoje ludzkie problemy, pragnienia, marzenia? To pytania, które stawia w swoim najnowszym spektaklu na deskach Sceny Polskiej Teatru Cieszyńskiego Bogusław Słupczyński.

wyświetleń: 236komentarzy: 0

Ustroń - prace ruszyły

24-05-2016 16:15

Rozpoczęły się prace przy modernizacji obwodnicy Ustronia. Remontowanych będzie około 5 kilometrów drogi wojewódzkiej 941. Utrudnienia potrwają do końca lipca.

wyświetleń: 2215komentarzy: 0

Butelką w samochód

24-05-2016 14:45

Mieszkaniec Cieszyna rzucił butelką z piwem w przednią szybę renaulta i kopał w karoserię. Ponadto, pijany jak się okazało mężczyzna, znieważył interweniujących policjantów

wyświetleń: 3357komentarzy: 1

Dyrektor MOSiR wydał oświadczenie w sprawie decyzji burmistrza

24-05-2016 13:45

Burza wokół cieszyńskiego MOSiRu trwa. Niedawno publikowaliśmy treść audytu tej jednostki oraz informację o dyskusji wokół działalności Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Cieszynie.  Wczoraj (23.05.2016) pisaliśmy o tym, że burmistrz Cieszyna w czerwcu przedłoży Radzie Miejskiej projekt uchwały w sprawie likwidacji  Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji.

wyświetleń: 2226komentarzy: 2

Grafika z Ostrawy w Muflonie

24-05-2016 12:55

Z okazji 20. rocznicy „Dni Polsko-Czeskich” w Ustroniu znajdzie się wyjątkowa wystawa poświęcona pracom dyplomowym absolwentów Pracowni Grafiki Artystycznej Wydziału Sztuki Uniwersytetu Ostrawskiego w Ostrawie.

wyświetleń: 170komentarzy: 0

Uprawiał konopie w szafie

24-05-2016 11:32

23 krzewy konopi indyjskich - tyle znaleźli mundurowi  w mieszkaniu 29-letniego mężczyzny w Cieszynie. Rośliny były ukryte  w szafie w wynajmowanym przez niego mieszkaniu.

wyświetleń: 3325komentarzy: 1

Taniec to ich pasja

24-05-2016 10:25

Dzieci i młodzież z obu części Sląska Cieszyńskiego pasjonujące się tańcem współczesnym i uczęszczające na zajęcia w tym zakresie w różnych szkołach tańca, domach kultury, a także szkolnych kółkach tanecznych w sobotnie przedpołudnie miały okazję nie tylko sprawdzić się podczas konkursu, ale także podpatrzeć konkurencję.

wyświetleń: 676komentarzy: 0

Brenna: Pół wieku przedszkola

24-05-2016 09:05

W minioną sobotę, tj. 21 maja br. Przedszkole w Brennej świętowało sowie 50-lecie. Jubileusz zgromadził władze gminy i - oczywiście – władze szkolne.

wyświetleń: 738komentarzy: 0

''Odkryj nieodkryte'' czyli Cieszyn dla ''bekpakerów''

24-05-2016 07:45

Czym innym zachwyci Cieszyn klasycznego turystę, lubującego się w starych murach, czym innym fanów Franciszka Józefa, czym innym bywalców kulturalnych festiwali. Inaczej będzie zwiedzała Cieszyn wycieczka dziarskich emerytów, inaczej rodzice z małymi dziećmi, a jeszcze inaczej indywidualiści, wagabundzi z plecakami - tzw. bekpakerzy (z ang. backpacers) sypiający w hostelach - takich ni to hotelikach, ni pensjonatach, ni schroniskach turystycznych.

wyświetleń: 587komentarzy: 0
Kontakt z redkacją