Wiadomości

Wkrótce w regionie

Kontakt24

wyświetleń: 1512komentarzy: 2

Międzynarodowe warsztaty sous vide w ZSEG

26-01-2016 19:15

W ramach programu Erasmus + ''Poznajemy Europę'' w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie odbyło się wczoraj (25.01) spotkanie uczestników projektu połączone z prezentacją i warsztatami na temat gotowania metodą sous vide, czyli gotowania w próżni.
Uczniowie z Czech, Słowacji i Francji z wizytą w ZSEG w Cieszynie / fot. MSZ Uczniowie z Czech, Słowacji i Francji z wizytą w ZSEG w Cieszynie / fot. MSZ

Program Erasmus + „Evropou za poznanim” jest realizowany od 1 września 2014 roku. Zakończy się 31 sierpnia br. W projekcie tym biorą udział uczniowie ze Słowacji (Hotelova akademia Ludovita Wintera z Pieszczan), Czech (AHOL – stredni skola gastronomi, turismu a lazenstvi w Ostrawie), Francji (Lycee des metiers z Bazeilles) oraz z Polski (ZSEG w Cieszynie). Koordynatorem projektu z polskiej szkoły jest m.in. Ewelina Tkacz.

Uczniowie z ZSEG mieli już okazję odwiedzić partnerskie placówki w Czechach i Słowacji teraz przyszedł czas na Polskę. Jak na gospodarzy przystało zaplanowano nie tylko warsztaty i spotkania ale także wycieczki. W programie przewidziano wizytę studyjną w Hotelu Gołębiewski, a także zwiedzanie Muzeum w Auschwitz i Krakowa. Z kolei żeby lepiej poznać historię i kulturę naszego regionu organizatorzy zaplanowali odwiedziny w Muzeum Koronki Koniakowskiej oraz w Chacie Kawuloka. Każdy program tworzą ludzie. To dzięki Wam tutaj jesteśmy. Będzie nam bardzo miło Was gościć. Mam nadzieję, że będziecie czuli się u nas dobrze – mówiła Ewelina Tkacz. Wiosną uczniowie odwiedzą Francję.

Powitanie gości, przedstawienie delegacji ze wspomnianych szkół oraz prezentacja przygotowanych przez młodzież wystąpień na temat sous vide w tradycji kuchni narodowej miała miejsce wczoraj (25.01) w siedzibie ZSEG w Cieszynie. Tego dnia odbyły się również warsztaty „Gotowanie metodą sous vide” przygotowane przez Kazimierę Staszel, szefa kuchni w jednym z hoteli.

Celem tego dwuletniego projektu jest umożliwienie uczniom poznania historii, kultury, tradycji oraz zwyczajów partnerskich szkół, a także zapoznanie się z kuchniami narodowymi i współczesnymi trendami w gastronomii. Przygotowanie wspólnych projektów kształtuje w uczniach otwartość i wrażliwość międzykulturową oraz umiejętności adaptowania się do warunków życia i pracy w innych krajach europejskich – tłumaczyła Ewelina Tkacz. Co ważne uczniowie „szlifują” również znajomość języka angielskiego.

 

MSZ

zródło: ox.pl
dodał: MSZ 26-01-2016 19:15
drukuj artykuł Widzisz błąd? Zgłoś go


Komentarze (2)

Redakcja nie ponosi odpowiedzialność za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin.

doler
26-01-2016 22:53
doler
A że tak spytam? Jaka stawkę Pan proponuje i ile godzin tygodniowo pracy? Może to jest odpowiedz?.
koszor
27-01-2016 08:03
koszor
Ten system nie ma sensu - edukacja młodych Polaków z myślą o adoptowaniu się i pracy na emigracji. To jest wyludnianie narodu i jednoczesne wprowadzanie konia trojańskiego - islamskich okupantów.
Musisz się zalogować aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta ? Zarejestruj się i sprawdź co możesz zyskać.

Pozostałe wiadomości

Alojzy Fros otrzymał patent oficerski - został podporucznikiem

24-02-2017 20:00

W grudniu ukończył 100 lat. Jest ostatnim żyjącym dowódcą pododdziału z pułków podhalańskich II Rzeczypospolitej Polskiej. Wczoraj (23.02) Alojzy Fros podczas uroczystości w cieszyńskim magistracie otrzymał patent oficerski i został mianowany na stopień podporucznika w stanie spoczynku.

wyświetleń: 1532komentarzy: 0

Krzysztof Kasztura zrezygnował z funkcji Przewodniczącego

24-02-2017 18:30

Krzysztof Kasztura Przewodniczący Rady Miejskiej Cieszyna zrezygnował z pełnienia tej funkcji. Wczoraj (23.02) uchwałę w tej sprawie, większością głosów przyjęła Rada. W wyniku głosowania, nową Przewodniczącą Rady Miejskiej Cieszyna została Gabriela Staszkiewicz.

wyświetleń: 1250komentarzy: 2

O pączkach raz jeszcze

24-02-2017 17:15

Wiadomo, że najlepiej smakują te domowe. Własnoręcznie przygotowane i usmażone. Właśnie takie krepliki miały okazję przygotowywać i próbować dzieciaki z przedszkola w Pogórzu. Do wspólnego smażenia zaprosiły je panie z KGW. Gospodynie chcą od najmłodszych lat zaszczepiać pasję do gotowania. W planach są kolejne kulinarne spotkania.

wyświetleń: 922komentarzy: 0

Cieszyn: Przeniosą przystanki

24-02-2017 15:30

Od jutra (25.02.2017) w Cieszynie trzeba przygotować się na zmiany – przeniesione zostaną przystanki z placu przesiadkowego przy ul. Hajduka.

wyświetleń: 6604komentarzy: 11

Gdzie szusować? (odc. 12 sezon 2016/2017)

24-02-2017 14:00

Warunki trudne, w wielu miejscach mokry, zbity śnieg, ale nadal można jeździć. Pocieszające są też prognozy, które zapowiadają na weekend trochę słońca i ochłodzenia. Gdzie będziemy mogli szusować?

wyświetleń: 506komentarzy: 0

Ciągnik czeka na zwycięzcę

24-02-2017 12:20

Konkurs dla rolników! Kolejna, piętnasta już edycja Ogólnokrajowego Konkursu "BEZPIECZNE GOSPODARSTWO ROLNE" wystartowała. Do wygrania m.in. ciągnik.

wyświetleń: 2172komentarzy: 0

Najlepsze sztafety z Istebnej!

24-02-2017 11:10

Sztafety dziewcząt i chłopców ZSP SP 1 w Istebnej okazały się bezkonkurencyjne w rozegranych na trasach w Istebnej Kubalonce Mistrzostwach Województwa Śląskiego w Sztafetowych Biegach Narciarskich Szkół.

wyświetleń: 448komentarzy: 0

Uwaga na fałszywe wezwania do zapłaty!

24-02-2017 09:20

Oszuści znaleźli nowy sposób na wyłudzanie pieniędzy. rozsyłają maile w imieniu Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

wyświetleń: 3296komentarzy: 3

''Najlepszy Kreplik Księstwa Cieszyńskiego'' wybrany!

24-02-2017 07:30

Wczoraj (23.02) w Cieszyńskim Ośrodku Kultury ''Dom Narodowy'' z okazji wielkiego obżarstwa, czyli Tłustego Czwartku, odbył się konkurs na najlepsze cieszyńskie krepliki. Wśród jurorów nie zabrakło m.in. Chwytaka.

wyświetleń: 2523komentarzy: 1

Seals z Cieszyna uwodzi głosem

23-02-2017 18:00

Są młodzi, zdolni i pochodzą z Cieszyna. Zespół Seals, a dokładnie duet to połączenie hipnotyzującego głosu Magdy Kluz z brzmieniem elektroniki w wykonaniu Wojtka Kiełbickiego. Zespół Seals nabiera rumieńców dzieląc się swoimi nowymi kawałkami z coraz większym gronem odbiorców. O muzyce, planach na przyszłość i pierwszych sukcesach w wywiadzie dla portalu ox.pl

wyświetleń: 4252komentarzy: 2
Kontakt z redkacją