Wiadomości

Wkrótce w regionie

Styczeń 2017
P W Ś C P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Kontakt24

wyświetleń: 1505komentarzy: 2

Międzynarodowe warsztaty sous vide w ZSEG

26-01-2016 19:15

W ramach programu Erasmus + ''Poznajemy Europę'' w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie odbyło się wczoraj (25.01) spotkanie uczestników projektu połączone z prezentacją i warsztatami na temat gotowania metodą sous vide, czyli gotowania w próżni.
Uczniowie z Czech, Słowacji i Francji z wizytą w ZSEG w Cieszynie / fot. MSZ Uczniowie z Czech, Słowacji i Francji z wizytą w ZSEG w Cieszynie / fot. MSZ

Program Erasmus + „Evropou za poznanim” jest realizowany od 1 września 2014 roku. Zakończy się 31 sierpnia br. W projekcie tym biorą udział uczniowie ze Słowacji (Hotelova akademia Ludovita Wintera z Pieszczan), Czech (AHOL – stredni skola gastronomi, turismu a lazenstvi w Ostrawie), Francji (Lycee des metiers z Bazeilles) oraz z Polski (ZSEG w Cieszynie). Koordynatorem projektu z polskiej szkoły jest m.in. Ewelina Tkacz.

Uczniowie z ZSEG mieli już okazję odwiedzić partnerskie placówki w Czechach i Słowacji teraz przyszedł czas na Polskę. Jak na gospodarzy przystało zaplanowano nie tylko warsztaty i spotkania ale także wycieczki. W programie przewidziano wizytę studyjną w Hotelu Gołębiewski, a także zwiedzanie Muzeum w Auschwitz i Krakowa. Z kolei żeby lepiej poznać historię i kulturę naszego regionu organizatorzy zaplanowali odwiedziny w Muzeum Koronki Koniakowskiej oraz w Chacie Kawuloka. Każdy program tworzą ludzie. To dzięki Wam tutaj jesteśmy. Będzie nam bardzo miło Was gościć. Mam nadzieję, że będziecie czuli się u nas dobrze – mówiła Ewelina Tkacz. Wiosną uczniowie odwiedzą Francję.

Powitanie gości, przedstawienie delegacji ze wspomnianych szkół oraz prezentacja przygotowanych przez młodzież wystąpień na temat sous vide w tradycji kuchni narodowej miała miejsce wczoraj (25.01) w siedzibie ZSEG w Cieszynie. Tego dnia odbyły się również warsztaty „Gotowanie metodą sous vide” przygotowane przez Kazimierę Staszel, szefa kuchni w jednym z hoteli.

Celem tego dwuletniego projektu jest umożliwienie uczniom poznania historii, kultury, tradycji oraz zwyczajów partnerskich szkół, a także zapoznanie się z kuchniami narodowymi i współczesnymi trendami w gastronomii. Przygotowanie wspólnych projektów kształtuje w uczniach otwartość i wrażliwość międzykulturową oraz umiejętności adaptowania się do warunków życia i pracy w innych krajach europejskich – tłumaczyła Ewelina Tkacz. Co ważne uczniowie „szlifują” również znajomość języka angielskiego.

 

MSZ

zródło: ox.pl
dodał: MSZ 26-01-2016 19:15
drukuj artykuł Widzisz błąd? Zgłoś go


Komentarze (2)

Redakcja nie ponosi odpowiedzialność za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin.

doler
26-01-2016 22:53
doler
A że tak spytam? Jaka stawkę Pan proponuje i ile godzin tygodniowo pracy? Może to jest odpowiedz?.
koszor
27-01-2016 08:03
koszor
Ten system nie ma sensu - edukacja młodych Polaków z myślą o adoptowaniu się i pracy na emigracji. To jest wyludnianie narodu i jednoczesne wprowadzanie konia trojańskiego - islamskich okupantów.
Musisz się zalogować aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta ? Zarejestruj się i sprawdź co możesz zyskać.

Pozostałe wiadomości

Dębowiec - jaki budżet?

24-01-2017 19:10

Zaglądamy do uchwały budżetowej na rok 2017 gminy Dębowiec. 23,5 miliona zł po stronie wydatków, nieco mniejsze dochody w wysokości 21,6 miliona zł. Deficyt pokryty będzie z wolnych środków i nadwyżki budżetu z poprzednich lat.

wyświetleń: 309komentarzy: 0

Kanapa na rynku

24-01-2017 18:00

Na nietypową promocję zdecydował się Ustroń i Kolej Linowa Czantoria – na rynku stanęła kanapa z wyciągu.

wyświetleń: 415komentarzy: 2

Nie wchodź na lód!

24-01-2017 17:15

Skoczowscy strażnicy miejscy interweniowali dziś (24.01) przy Wiśle – na zamarzniętej rzece znajdowało się dwóch chłopaków.

wyświetleń: 734komentarzy: 2

Przeszkoleni pszczelarze

24-01-2017 17:14

Szkolenie dla pszczelarzy odbyło się w miniony piątek 20 stycznia 2017r w sali Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Strumieniu.  Tematem wiodącym spotkania były aktualne problemy występujące w hodowli pszczół

wyświetleń: 228komentarzy: 1

Karel Roden bohaterem retrospektywy KnG

24-01-2017 15:40

Do rozpoczęcia Kina na Granicy pozostały jeszcze ponad trzy miesiące, jednak znany jest już kolejny bohater retrospektywy - Karel Roden. Wiadomo też, że tegorocznym programie KnG prześledzi losy niepokornych bohaterów filmowych w cyklu ''Buntownicy i chuligani'' i pokaże kultowe dzieła FAMU.

wyświetleń: 138komentarzy: 0

Podium razy osiem

24-01-2017 15:35

Dwudniowa rywalizacja w rozgrywanych w Tomaszowie Lubelskim zawodach Pucharu Grupy Azoty - Narodowego Programu Rozwoju Biegów Narciarskich "Bieg na Igrzyska" zaprocentowała tym razem ośmioma miejscami na podium wywalczonymi przez biegaczy z Istebnej.

wyświetleń: 143komentarzy: 0

Wybieram wybory - konkurs

24-01-2017 14:35

Jeszcze do 8 lutego można zgłaszać uczestników konkursu „Wybieram wybory”. Konkurs przeznaczony jest dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych.

wyświetleń: 208komentarzy: 0

Dotykali piorunów, robili miecze

24-01-2017 13:00

Ferie trwają, trwają tez warsztaty w skoczowskiej Bibliotece Miejskiej. W miniony piątek, 20 stycznia dzieci poznawały próżnię, pioruny i stworzyły miecze świetlne.

wyświetleń: 431komentarzy: 0

Najmłodsi stela 8/534/2017

24-01-2017 11:05

Zapraszamy na kolejną część cyklu - ''Najmłodsi stela''- czyli fotogalerię najmłodszych mieszkańców naszego powiatu w obiektywie naszego fotoreportera.

wyświetleń: 3259komentarzy: 0

Jaki dzielnicowy?

24-01-2017 09:20

Dzielnicowy to policjant, który jest „najbliżej” ludzi. To osoba, do której zawsze można się zwrócić w sprawach ważnych dla lokalnej społeczności. Pamiętajmy! Każdy ma swojego dzielnicowego! – apelują mundurowi i zwracają uwagę na to, że służba dzielnicowego jest jednak specyficzna.

wyświetleń: 1174komentarzy: 1
Kontakt z redkacją