Wkrótce w regionie

Lipiec 2017
P W Ś C P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Kontakt24

wyświetleń: 1541komentarzy: 2

Międzynarodowe warsztaty sous vide w ZSEG

26-01-2016 19:15

W ramach programu Erasmus + ''Poznajemy Europę'' w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie odbyło się wczoraj (25.01) spotkanie uczestników projektu połączone z prezentacją i warsztatami na temat gotowania metodą sous vide, czyli gotowania w próżni.
Uczniowie z Czech, Słowacji i Francji z wizytą w ZSEG w Cieszynie / fot. MSZ Uczniowie z Czech, Słowacji i Francji z wizytą w ZSEG w Cieszynie / fot. MSZ

Program Erasmus + „Evropou za poznanim” jest realizowany od 1 września 2014 roku. Zakończy się 31 sierpnia br. W projekcie tym biorą udział uczniowie ze Słowacji (Hotelova akademia Ludovita Wintera z Pieszczan), Czech (AHOL – stredni skola gastronomi, turismu a lazenstvi w Ostrawie), Francji (Lycee des metiers z Bazeilles) oraz z Polski (ZSEG w Cieszynie). Koordynatorem projektu z polskiej szkoły jest m.in. Ewelina Tkacz.

Uczniowie z ZSEG mieli już okazję odwiedzić partnerskie placówki w Czechach i Słowacji teraz przyszedł czas na Polskę. Jak na gospodarzy przystało zaplanowano nie tylko warsztaty i spotkania ale także wycieczki. W programie przewidziano wizytę studyjną w Hotelu Gołębiewski, a także zwiedzanie Muzeum w Auschwitz i Krakowa. Z kolei żeby lepiej poznać historię i kulturę naszego regionu organizatorzy zaplanowali odwiedziny w Muzeum Koronki Koniakowskiej oraz w Chacie Kawuloka. Każdy program tworzą ludzie. To dzięki Wam tutaj jesteśmy. Będzie nam bardzo miło Was gościć. Mam nadzieję, że będziecie czuli się u nas dobrze – mówiła Ewelina Tkacz. Wiosną uczniowie odwiedzą Francję.

Powitanie gości, przedstawienie delegacji ze wspomnianych szkół oraz prezentacja przygotowanych przez młodzież wystąpień na temat sous vide w tradycji kuchni narodowej miała miejsce wczoraj (25.01) w siedzibie ZSEG w Cieszynie. Tego dnia odbyły się również warsztaty „Gotowanie metodą sous vide” przygotowane przez Kazimierę Staszel, szefa kuchni w jednym z hoteli.

Celem tego dwuletniego projektu jest umożliwienie uczniom poznania historii, kultury, tradycji oraz zwyczajów partnerskich szkół, a także zapoznanie się z kuchniami narodowymi i współczesnymi trendami w gastronomii. Przygotowanie wspólnych projektów kształtuje w uczniach otwartość i wrażliwość międzykulturową oraz umiejętności adaptowania się do warunków życia i pracy w innych krajach europejskich – tłumaczyła Ewelina Tkacz. Co ważne uczniowie „szlifują” również znajomość języka angielskiego.

 

MSZ

źródło: ox.pl
dodał: MSZ 26-01-2016 19:15
drukuj artykuł Widzisz błąd? Zgłoś go


Komentarze (2)

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane. Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin.

doler
26-01-2016 22:53
doler
A że tak spytam? Jaka stawkę Pan proponuje i ile godzin tygodniowo pracy? Może to jest odpowiedz?.
koszor
27-01-2016 08:03
koszor
Ten system nie ma sensu - edukacja młodych Polaków z myślą o adoptowaniu się i pracy na emigracji. To jest wyludnianie narodu i jednoczesne wprowadzanie konia trojańskiego - islamskich okupantów.
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.

Pozostałe wiadomości

Cieszyn: Została opracowana koncepcja stadionu

25-07-2017 19:00

W Cieszynie powstanie stadion lekkoatletyczny kategorii VA. Jak informuje cieszyński magistrat opracowano koncepcję stadionu, a po jej ostatecznym zatwierdzeniu zostanie przygotowany projekt.

wyświetleń: 868komentarzy: 2

Nasi maturzyści liderami!

25-07-2017 17:20

Jak podaje Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Jaworznie tegoroczni maturzyści powiatu cieszyńskiego są najlepsi w województwie! Mamy ponad 82% zdawalność.

wyświetleń: 1114komentarzy: 0

Promowali góry nad morzem

25-07-2017 15:40

Powiat Cieszyński uczestniczył w osiemnastej edycji imprezy promocyjnej pn. „Dni Bielska Białej i Beskidów w Ustce” zorganizowanej przez Urząd Miejski w Bielsku – Białej przy współpracy ze Starostwami Cieszyńskim, Bielskim, Żywieckim oraz Stowarzyszeniem Euroregion Beskidy.

wyświetleń: 541komentarzy: 0

Utopiec spogląda z góry

25-07-2017 14:05

Na zmodernizowanym w 2015 roku budynku przedszkola w Mnichu pojawił się utopiec. To nie pierwsze miejsce, gdzie w Gminie Chybie ten legendarny stwór widnieje.

wyświetleń: 608komentarzy: 0

Gość Ox.pl - Dawid Bawor

25-07-2017 12:05

Taniec z Gościem Ox.pl - Dawid Bawor, który opowiada o kłótniach, paryskich przygodach i udziale w bollywoodzkim filmie. Wyjaśnia, dlaczego pracuje w fabryce i pokazuje taneczny klucz. Jacek Porzycki - "tancerz wewnętrzny" pyta również o bataty, talent show i wymarzony musical.

wyświetleń: 1080komentarzy: 1

Wysyp pijanych kierowców

25-07-2017 10:20

W nocy aż dwóch pijanych kierowców  uczestniczyło w kolizjach drogowych. Inny  duet na podwójnym gazie zatrzymali policjanci w minioną (23.07.2017) niedzielę. 

wyświetleń: 5463komentarzy: 4

Uważaj, gdy zasypiasz w aucie

25-07-2017 09:15

Godzinna drzemka w samochodzie z włączoną klimatyzacją może spowodować śmierć. Jak to możliwe?

wyświetleń: 2753komentarzy: 1

Awanse i medale dla mundurowych

25-07-2017 07:30

Z dniem 24 lipca 2017 roku na wyższe stopnie policyjne awansowało sześciu oficerów z cieszyńskiej komendy. Komendant Powiatowy Policji w Cieszynie awansował na stopień inspektora policji, a jego pierwszy zastępca został mianowany na stopień młodszego inspektora policji. Jeden z policjantów otrzymał medal Prezydenta RP.

wyświetleń: 3801komentarzy: 2

Nowe oblicze Campingu Olza

24-07-2017 19:30

Restauracja koreańska, ogród zimowy, małe SPA – to plany nowego dzierżawcy Campingu Olza w Cieszynie na ożywienie tego miejsca. Czy Camping Olza dzięki tym zmianom znów będzie tętnił życiem?

wyświetleń: 3756komentarzy: 3

Gość OX.pl - Zygmunt Czupryn

24-07-2017 17:00

Gość OX.pl - Zygmunt Czupryn, który (nie) podrywa na akordeon. O obecnej sytuacji w Polsce i wszczepianiu implantów...To tylko niektóre wątki rozmowy, w trakcie której Jacek Porzycki postanawia zostać bagażowym zespołu "Tekla Klebetnica". Czy  Zygmunt był strażnikiem Teksasu i dlaczego hodowla świń to dobry pomysł na życie?Zapraszamy do oglądania.

wyświetleń: 3179komentarzy: 0
Kontakt z redkacją .