Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Danie główne - karp

Przez dwa dni na skoczowskim Rynku królował karp. Wszystko za sprawą XI Regionalnych Dni Rybactwa, które odbyły się w miniony weekend w Skoczowie.

Skoczowski Rynek przyozdobiony w sieci rybackie może oznaczać tylko jedno – Regionalne Dni Rybactwa, które w Trytonowym Grodzie odbyły się już po raz jedenasty.

Impreza rozpoczęła się 19 września konferencją „Promocja produktów regionalnych i lokalnych szansą rozwoju obszarów zależnych od rybactwa” w Gospodarstwie Agroturystycznym Penkala w Pielgrzymowicach. Tradycyjnie już w piątek 20.09.2013 r. odbyła się konferencja „Aktualnie problemy oraz perspektywy stawowej gospodarki rybackiej na obszarach zależnych od rybactwa” w siedzibie PAN w Gołyszu. Od soboty wielkie rybackie świętowanie rozpoczęło się na skoczowskim rynku. – W ten weekend ryby w Skoczowie maja głos – mówiła Janina Żagan, burmistrz Skoczowa, inaugurując imprezę.


Uczestnicy imprezy mogli podziwiać okazy ryb, które pływały w specjalnie przygotowanych basenach i akwariach. Cieszyli się też smakosze. Nie zabrakło rybnych smakołyków. Można było smakować dań przygotowanych na stoiskach, o miano najsmaczniejszych walczyli też uczniowie szkół gastronomicznych, amatorzy i profesjonalni kucharze.  Ostatecznie w zmaganiach uczniów szkół gastronomicznych zwyciężył duet - Jacek Orawiec, Jakub Dziedzic z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej, którzy przygotowali tradycyjnego karpia w delikatnej panierce, podanego na puree buraka i pietruszki z lekkim sosem szalotki i emulsją z pietruszki. W kategorii amatorów zwyciężyli kucharze z Rzeszowa – Patryk Mach i Jakub Tomoń przyrządzili karpia część o smaku grzybowo-sosnowym podawana na delikatnym puree kalafiorowym z serem kozim w towarzystwie zaskakującej czekolady i kawioru sferycznego o smaku herbaciano – pokrzywowym. Prawdziwą uczta dla oka i podniebienia były jednak potrawy przygotowane w ramach VIII Mistrzostw Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia. Tytuł mistrzów z ubiegłego roku obronili Czesi. Zespół - Karel Drapal, Jan Jakes ze Stowarzyszenia kucharzy i cukierników Republiki Czeskiej przygotowali najsmaczniejszego karpia po morawsku. – Poziom uczestników Mistrzostw Europy oraz konkursu Szkół Gastronomicznych był zadziwiający. Cieszy fakt, że już już młodzi adepci sztuki kulinarnej są na tak wysokim poziomie – podkreślił Krzysztof Gawlik z firmy RM Gastro, jeden z jurorów konkursu.


Przez dwa dni Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka „Żabi Kraj” na skoczowskim Rynku zapewniło uczestnikom imprezy moc atrakcji. Szczególnym powodzeniem cieszyły się koncerty gwiazd śląskiej estrady muzycznej. Wystapili m.in. królowa polskiej muzyki rozrywkowej Teresa Werner, Mariusz Kalaga, Kola i Jula. Były również pokazy kulinarne w wykonaniu m.in. Jana Kuronia. Uczestnicy imprezy mogli również skosztować specjalnie przygotowanej ostrej zupy rybnej. Jednak Dni Rybactwa to również wzbogacenie swojej wiedzy. Na estradzie skrzętnie przepytywano gimnazjalistów podczas Międzyregionalnego Konkursu wiedzy o rybactwie. Z kolei dla najmłodszych zorganizowano konkurs plastyczny „Z karpiem na wesoło”.


Cieszymy się, że tak licznie przybliście Państwo na skoczowski Rynek. Już dziś zapraszamy na kolejne XII Dni rybactwa za rok – powiedział żegnając publiczność Krzysztof Szymura, prezes Lokalnej Grupy Rybackiej „Żabi Kraj”.
Portal Śląska Cieszyńskiego OX.PL objął to wydarzenie patronatem prasowym.


DK

ZOBACZ FOTOREPORTAŻE FOT. BARTŁOMIEJ KUKUCZ

SOBOTA

NIEDZIELA

źródło: ox.pl
dodał: DK

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: