Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Ryba na wiele sposobów

Piekli, gotowali, smażyli - wszystko jednak związane z rybami. W Skoczowie odbył się pierwszy konkurs kulinarny na najlepszą potrawę z ryb słodkowodnych 'Kulinarny Atlas Ryb; zorganizowanego przez Lokalna Grupę Rybacką 'Żabi Kraj'.
13 zespołów, które stanęło do konkursu przygotowało w sumie 22potrawy. W większości z nich głównym bohaterem był karp. Ale do konkursu zgłoszono potrawy z innych gatunków ryb takich jak: sum europejski, sandacz czy płoć. Każda potrawa pięknie przyozdobiona i o bogatym wachlarzu smaków.
 
Panie z KGW z Pogórza przyjechała na konkurs z karpiem z grzybkami w zalewie. Jak to w życiu bywa, najlepsze pomysły rodzą się z potrzeby chwili. Miałam dużo ryby, więc ją zmieliłam, usmażyła i dałam do zalewy. Do tego pieczarka usmażone i też w zalewie . później wszystko na wykałaczkę - mówi Jolanta Rajwa.
 
 
 
Tymczasem KGW z Pielgrzymowic zaserwowało podstawowe danie wigilijne. Czyli karp smażony i kapusta z grzybami. Jednak jak przekonują panie z koła, tajemnicą smaku dobrej kapusty są grzyby leśne. To one nadają potrawie charakterystycznego smaku. Grzyby trafiają też do zupy, bo oprócz zupy z rybich głów, w Pielgrzymowicach gotuje się również zupę grzybową. - wyjaśnia Maria Niesłańczyk z KGW w Pielgrzymowicach.
 
 
 
 
Kiedy w skoczowskim domu kultury trwały pokazy kulinarne przygotowane przez Krzysztofa Gawlika (RM Gastro), za kurtyną odbywało się wielkie próbowanie. Konkursowe jury miało co kosztować, bo oceniane były wszystkie 22 potrawy. Wiele z tych potrwa mnie zaskoczyło - przyznaje Piotr Pagieła, jeden z jurorów. Jak dodaje -  je się oczami, więc zwracamy uwagę kompozycję potrawy. Zwracamy uwagę również na dobór składników, ale to wiąże się ze smakiem. Bo można połączyć najróżniejsze przyprawy i składniki i będzie to niejadalne. Ale można do ryby dodać tylko soli i wyjdzie coś, co jest godne masterchefa.
 
 
 
 
 
Każda potrawa była punktowana, największą ich ilość zdobyło danie „Karp w Szaliku”. Zostało ono przygotowane przez Annę Kroczek z Ochab. Skąd nazwa? Bo ta potrawa miała takie same kolory jak szalik mojego wnuka - śmieje się pani Anna. Jak dodaje zwyciężczyni, chciałaby żeby ryby były tak popularne na polskich stołach jak inne mięsa.
 
 
 
 
II i III miejsca zajęli Katarzyna Dyrda i Tadeusz Grozmani za potrawę „Karp po Benedyktyńsku” oraz „Sandacza królewskiego w sosie śmietanowym”.
IV miejsce – wyróżnienie dla KGW w Pielgrzymowicach Barchańska Janina, Król Regina, Niesłańczyk Maria, Brachaczek Gertruda - Danie: „Karp w Galarecie”
V miejsce - wyróżnienie dla Anna Raszka i Natalia Socha Danie: „Zupa rybna z grzankami”
VI miejsce – Patrycja Machalica Danie: „Karp w pierzynce”.
 
 
Jan Bacza
źródło: OX.PL
dodał: JB

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: