Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
Zaloguj się
Jesteś nowy na OX.PL?
wiadomości

Brenna: Oficjalne placki z wyrzoskami

Pierwszą, formalną breńską potrawą regionalną zostały okrzyknięte „placki z wyrzoskami”.

Na zorganizowanym konkursie w Ośrodku Promocji, Kultury i Sportu w Brennej, zwycięzkie danie zgłosił Andrzej Cieślar prowadzący w gminie gospodarstwo agroturystyczne. Na konkursie zjawił się z… piecem, na którym wypiekał placki. W pracy pomagała mu córka Magda. Cieślar otrzymał nagrodę oraz dyplom.

W konkursie wyróżniono również „jelita ziemniaczane” przygotowane przez Krystynę Podżorską oraz „zupę na wędzonce’ z Karczmy na Kamieńcu.

Jak wykonuje się zwycięską regionalną potrawę? Najpierw obiera się ziemniaki, później trze się je razem z cebulką. Na kilka minut przed smażeniem wbijamy do ziemniaków rozkłócone widelcem jajo, wsypujemy łyżkę mąki, mieszając wszystko bardzo starannie i oceniamy, czy ciasto ma dobrą gęstość, tzn. czy tworzy jednolitą, wilgotną, ale nie wodnistą masę. Jeśli jest za rzadkie, dosypać trzeba jeszcze troszkę mąki i znów starannie wymieszać. To bardzo ważne, by nie wsypywać od razu całej przygotowanej mąki, bo jej nadmiar spowoduje, że placki wyjdą za twarde. Przyprawiamy jeszcze ciasto do smaku solą i pieprzem, i dodajemy przyprawy. Jeśli nie od razu smażymy placki, musimy je przykryć, bo łatwo czernieją. Po usmażeniu dodajemy skwarki z mięsa i słoniny, czyli tzw. wyrzoski. Smacznego!

(zac)
 

źródło: ox.pl
dodał: AC

Komentarze

0
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze internautów. Wpisy niezgodne z regulaminem będą usuwane.
Dodając komentarz, akceptujesz postanowienia regulaminu.
Zobacz regulamin
Musisz się zalogować, aby móc wystawiać komentarze.
Nie masz konta? Zarejestruj się i sprawdź, co możesz zyskać.
To również może Ciebie zainteresować:
Ostatnio dodane artykuły: